02 oct. 2023 | 13:47

Pierderea majoră pe care a înregistrat-o România. „Ar fi putut alimenta aproximativ un milion de locuințe într-un an”

ACTUALITATE
Pierderea majoră pe care a înregistrat-o România. „Ar fi putut alimenta aproximativ un milion de locuințe într-un an”

Au fost emise 120 de kilotone de metan, în 2019, de la producătorii de petrol din România. Acestea s-au tradus în pierderi financiare de aproximativ 90 de milioane de euro, conform rezultatelor unui studiu științific.

Pierderea ar fi putut alimenta un milion de locuințe

Studiul a fost coordonat de Observatorul Internațioal de Emisii de metan al UNEP, Universitatea din Utrecht și Environmental Defense Fund, citate de Agerpres.

Conform rezultatelor cercetării, România se află pe locul al doilea în topul celor mai mari producători de petrol și gaze din Uniunea Europeană și printre statele care au cele mai mari emisii anuale de metan rapotate la sectorul energetic.

„Rezultatele acestui studiu sunt dovada clară că România trebuie să facă tranziţia pentru a încorpora următorul nivel metodologic de raportare a datelor privind emisiile de metan din sectorul energetic. În momentul de faţă, raportările nu conţin măsurători directe, doar estimări generale.

O raportare adecvată a acestor emisii, laolaltă cu programe de detectare a scurgerilor şi reparaţii şi reducerea ventilării la faclă, ne va ajuta şi să profităm de beneficiile pe care le putem obţine prin reducerea emisiilor, precum dependenţa mai mică de importuri de gaze fosile”, a declarat Mihai Stoica, directorul executiv al 2Celsius.

Raportul arată că inventarul făcut la nivel național este posibil să fi subestimat emisiile de metan de cel puțin 2,5 ori în anul analizat.

„Metanul irosit – principala componentă a gazului natural – echivalează cu o pierdere financiară de aproximativ 90 de milioane de euro și ar fi putut alimenta aproximativ un milion de locuințe timp de un an întreg”, mai arată sursa.

„Concluziile noastre arată că România are o oportunitate uriaşă de a reduce emisiile de metan. Prin detectarea şi repararea mai frecventă a scurgerilor şi prin oprirea ventilaţiei, ţara ar putea capta gazul, care altfel ar fi irosit, să-l aducă pe piaţă şi să ne protejeze clima.

Dar România nu este un caz unic. Economii similare ar putea fi realizate de industrie în multe locuri”, a explicat Daniel Zavala-Araiza, cercetător în cadrul Environmental Defense Fund.

Specialiștii așteaptă ca România să reducă pierderile de metan

O treime din încălzirea globală actuală este provocată de metanul provenit din exploatările de combustibili fosili, agricultură și alte industrii, potrivit cercetărilor efectuate în acest sens.

„Acest studiu confirmă importanţa unor date solide, transparente şi uşor de utilizat pentru a determina reduceri importante ale emisiilor de metan, deoarece operatorii şi reprezentanţii guvernamentali dispun acum de informaţiile potrivite pentru a direcţiona acţiunile de atenuare.

Suntem încurajaţi de acţiunile pe care Guvernul României şi Comisia Europeană le întreprind pe acest front şi sperăm să vedem că operatorii de petrol şi gaze din România continuă să adopte standardul de raportare şi de atenuare ale parteneriatului pentru metan din industria de petrol şi gaze, OGMP 2.0 al UNEP.

Aşteptăm cu nerăbdare să continuăm să lucrăm cu Guvernul român şi cu actorii industriali pentru a ne asigura că angajamentele lor se transformă în reduceri credibile pe termen scurt.”, a subliniat Manfredi Caltagirone, şeful Observatorului internaţional al emisiilor de metan al UNEP.

Observatorul Internaţional al Emisiilor de Metan al UNEP colectează, reconciliază şi integrează date empirice privind emisiile de metan în timp aproape real, inclusiv date satelitare de la MethaneSAT, pentru a oferi o transparenţă fără precedent şi date care să ajute la concentrarea eforturilor de reducere a emisiilor de metan şi să contribuie în mod semnificativ la menţinerea sub control a temperaturilor în creştere.