19 oct. 2023 | 11:49

PIața imobiliară din România, între București și Cluj, Brașov sau Timișoara. Ce se întâmplă cu prețurile la apartamente, unde sunt cele mai ieftine

ACTUALITATE
PIața imobiliară din România, între București și Cluj, Brașov sau Timișoara. Ce se întâmplă cu prețurile la apartamente, unde sunt cele mai ieftine

Într-o lume ideală, prețurile locuințelor din România ar fi într-o relație destul de strânsă cu puterea de cumpărare de pe meleaguri mioritice. Din păcate, dacă te uiți la ce se întâmplă în București, Cluj Napoca sau Brașov, este clar că achiziția unei locuințe tinde să fie o manifestare de aroganță pe care prea puțini și-o permit.

Indiferent dacă ai vrut să închiriezi ceva sau să cumperi în 2023 în România, realitatea din piața imobiliară autohtonă nu a fost una foarte propice pentru investiții de anvergură. Nu de alta, dar pentru că a devenit improbabil sau imposibil să-ți permiți un credit la un apartament, a crescut cererea pentru chirii și, implicit, au explodat prețurile, pentru că oferta nu a fost suficientă.

Citește și: Românii „săraci” se mută în chirie: la ce prețuri au apartamentele și ce pretenții au băncile, mai bine chiriaș

Prețurile la apartamente în România, o himeră

Scumpirile au depășit în unele situații chiar și procentul de 20% pe partea de chirii, ca o consecință a ofertei ruptă de nivelul cererii. În tot mai multe orașe a scăzut disponibilitatea garsonierelor și apartamentelor în ceea ce privește chiriile pe termen lung, nu a locuințelor oferite în regim hotelier. Doar dacă ne uităm în Cluj Napoca, interesul pe zona de închirieri s-a dublat, iar oferta de apartamente și case s-a diminuat accelerat.

Deși Cluj era cu mult peste București la prețuri, acum cele două orașe mari au ajuns să concureze pe același segment premium și să înregistreze majorări de la un an la altul de 11% – 14%. Brașov nu este departe, tendința fiind similară și la Poalele Tâmpei. Pentru a înțelege mai bine discrepanța dintre cerere și ofertă, merită să ai în vedere că, în trimestrul al treilea din acest an, au fost disponibile pentru închiriere cu 11% mai puțin apartamente, conform imobiliare.ro.

Citește și: Dacă stai cu chirie, îmbătrânești mai repede: Ce au descoperit cercetătorii într-un studiu „de-a râsu-plânsu”

Deși valoarea netă de închiriere este sub referințele de mai sus, cea mai mare creștere anuală s-a putut vedea în 2023 la Constanța, unde prețurile au sărit cu 23% la apartamente. În Timișoara, aflată la polul opus, creșterea a fost doar de 7 – 9%. La momentul de față, când vorbim de marile orașe ale țării, acesta din urmă este orașul cu cele mai accesibile locuințe.

Ce se mai vinde în România pe zona de imobiliare

La momentul de față, în România, toate investițiile în materie de case și apartamente gravitează în jurul segmentului high-end al pieței și upper medium. Cu alte cuvinte, se vând locuințe scumpe și foarte scumpe, achiziții care aproape niciodată nu se bazează pe credite imobiliare, ci pe bani cash. Luxul continuă să fie foarte atractiv pentru oamenii cu bani, iar detalii precum pompe de căldură, încălzire în pardoseală sau stații electrice de încărcare, toate justifică prețuri generoase de cumpărare pe care cineva, la capătul firului, le înțelege și le plătește.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele