03 mart. 2023 | 14:55

Peștele care a înviat „ca Lazăr”, după ce a stat la congelator: ce explicație au oamenii de știință

ACTUALITATE
Peștele care a înviat „ca Lazăr”, după ce a stat la congelator: ce explicație au oamenii de știință

O femeie din Londra și-a cumpărat un lot de pește congelat pentru consum, pentru a descoperi doar câteva zile mai târziu că unul dintre pești se mișcă și respiră.

Partenerul femeii, Paul Lewis-Borman, s-a gândit să-l omoare, dar ea a insistat să-l pună în cadă.

„Crapul a fost apatic o vreme, dar după 20 de minute branhiile păreau să respire”, a spus bărbatul pentru Metro. Cei doi au adăugat că peștele, numit acum Lazarus, a fost de atunci relocat într-un iaz.

Poate peștele să supraviețuiască după ce este înghețat? Răspunsul scurt este da, există specii care pot îngheța și se pot întoarce la viața după dezgheț.

Carasul, o specie interesantă de pește

Potrivit rapoartelor, peștele este un caras, care se întâmplă să fie deosebit de eficient în a supraviețui temperaturilor de îngheț și mediilor cu lipsă de oxigen.

Acesta poate supraviețui câteva luni în ape cu deficit de oxigen. Peștele transformă acidul lactic toxic în etanol, lăsându-l să se difuzeze încet prin branhii.

„În timpul petrecut în apă fără oxigen în iazurile acoperite cu gheață, care pot dura câteva luni în habitatul lor din nordul Europei, concentrațiile de alcool în sânge la carasul pot ajunge la mai mult de 50 mg la 100 de mililitri, ceea ce este peste limita de alcool în aceste țări”, a explicat doctorul Michael Berenbrink, fiziolog evoluționist la Universitatea din Liverpool, într-o declarație recentă.

Nu este clar cât de înghețat a fost peștele celor doi, dar presupunând că nu a fost înghețat chiar de tot, pare plauzibil.

Un studiu din 2022 notează că „din câte știm, nu a fost făcut niciun experiment care să arate dacă carasul poate supraviețui înghețului”. Asta nu înseamnă că este imposibil, însă.

„Este posibil ca unii carași să supraviețuiască anoxiei de iarnă prin efectele de scădere a punctului de îngheț ale etanolului”, au adăugat autorii. „Există și alte vertebrate, cum ar fi cel puțin patru amfibieni și unele reptile, care tolerează înghețul”.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele