07 mart. 2023 | 18:59

Pericol radioactiv lângă România. „Cantitate serioasă” de radiații, autoritățile sunt în alertă

ULTIMA ORĂ
Pericol radioactiv lângă România. „Cantitate serioasă” de radiații, autoritățile sunt în alertă

Este alertă radioactivă la granița dintre Serbia și Croația, la mai puțin de 200 de kilomeri de Timișoara. La un control de rutină al grănicerilor, într-o mașina a fost descoperit material radioactiv. Trei bărbați urmau să intre în Croația, când scanerele au detectat o „cantitate serioasă” de radiații.

Panică lângă România

În timpul percheziției autoturismului, materialul radioactiv a fost găsit în roata de rezervă, scrie BBC. Acest incident s-a produs la punctul de trecere a frontierei Bezdan, în apropiere de orașul Sombor. Oficialii sârbi i-au oprit pe cei trei indivizi pentru interogatoriu.

Autoritățile sârbe n-au dat detalii despre cantitatea de material radioactiv din mașină sau despre potențialul său impact. În schimb, se știe că angajații frontierei au primit ordin să își arunce hainele și să se supună unor controale medicale, ca măsură de precauție. Experții Institutului de cercetare nucleară din Serbia au mutat materialul radioactiv într-un loc sigur.

Material radioactiv găsit în mașină, la granița dintre Serbia și Croația

Trei cetățeni croați au fost arestați în Serbia, după ce s-a descoperit material radioactiv în mașina lor, spun oficialii sârbi. Aceștia urmau să intre în Croația, când scanerele au detectat o „cantitate serioasă” de radiații. O percheziție ulterioară a unui Audi a scos la iveală capul unui paratrăsnet radioactiv în fanta roții de rezervă a portbagajului, a transmis vama sârbă. Astfel de tije au fost utilizate pe scară largă în trecut, dar acum sunt în mare măsură demontate. Incidentul șocant a avut loc la punctul de trecere a frontierei Bezdan, lângă orașul Sombor, sâmbătă, la ora 20:30 (19:30 GMT).

Paratrăsnetul era ascuns în roata de rezervă

Datorită monitoarelor staționare, care au sunat în timp ce mașina era verificată înainte de a ieși din țară, autoritățile vamale au putut depista materialul periculos. Ulterior, s-a găsit capul paratrăsnetului, precum și un dispozitiv de măsurare a compoziției metalului. Un aparat de mână, folosit pentru măsurarea ionizării radiațiilor, a reacționat la acea substanță.

Sute de mii de paratrăsnete radioactive au fost instalate în toată lumea, în ultimele decenii, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Într-un raport de anul trecut, AIEA a relatat că „nu sunt dovezi științifice convingătoare care să demonstreze o eficacitate crescută” și multe țări au decis să oprească producția acestor dispozitive. Unii au început să elimine sursele radioactive din paratrăsnetele deja instalate. Cu toate acestea, raportul sugerează că majoritatea tijelor au fost instalate cu mai bine de 50 de ani în urmă, când standardele de siguranță nucleară nu fuseseră introduse.