30 aug. 2023 | 10:10

Pericol pentru stațiunile de schi din Europa. Avertismentul specialiștilor 

ACTUALITATE
Pericol pentru stațiunile de schi din Europa. Avertismentul specialiștilor 

Viitorul stațiunilor de schi din Europa este în pericol din cauza schimbărilor climatice. Specialiștii au avertizat, în urma unui studiu recent, că utilajele de zăpadă artificială nu vor putea să compenseze decât parțial absența zăpezii naturale în contextul încălzirii globale.

Câte stațiuni de schi din Europa sunt vizate

Conform autorilor studiului, aproximativ o jumătate dintre stațiunile de schi din Europa s-ar confrunta cu riscuri crescute de lipsă a zăpezii în cazul în care încălzirea globală va determina temperatura medie globală să crească cu 2 grade Celsius.

Însă, în cazul în care temperatura medie va crește cu 3 grade Celsius în acest secol, numărul stațiunilor de schi din Europa afectate va crește. Mai exact, 91% dintre acestea se vor confrunta cu riscul de a avea prea puțină zăpadă pentru a permite practicarea sporturilor de iarnă.

În scenariul în care temperatura medie va crește și mai mult, cu 4 grade Celsius, aproape toate stațiunile de schi de pe continentul european ar risca să se confrunte cu lipsa zăpezii.

Studiul a analizat 2.234 de stațiuni din 28 de țări din Europa. Aproximativ o jumătate dintre stațiunile de schi din lume se află pe continentul european.

În situația în care ar fi atins obiectivul stabilit prin Acordul pentru climă de la Paris, adică limitarea creșterii temperaturii medii cu cel mult 1,5 grade Celsius, atunci doar 32% dintre stațiunile de schi ar risca să se confrunte cu deficit de zăpadă. Acest procent ar putea să scadă chiar și mai mult, între 14% și 26%, cu ajutorul utilajelor de producere a zăpezii artificiale.

Ce soluții recomandă specialiștii

Potrivit specialiștilor, o modalitate prin care stațiunile de schi ar putea reacționa la deficitul iminent de zăpadă ar fi să investească în producția de zăpadă artificială, ce le-ar asigura o aprovizionare fiabilă cu zăpadă pentru o parte a anului în unele zone.

Pe de altă parte, experții au atras atenția că producția de zăpadă artificială va duce la creșterea cererii de apă și de electricitate, precum și a emisiilor de gaze cu efect de seră generate de stațiunile de schi.

Astfel, specialiștii care au realizat studiul au recomandat reconsiderarea dependenței turismului de practicarea sporturilor de iarnă, în anumite regiuni, în special dacă sunt luate în considerare cererile mari de energie și apă, care sunt deja o resursă rară în unele dintre regiunile montane.