Pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2024. Decizia venită de la Bruxelles pentru pensionari
O decizie referitoare la viitorul pensiilor va fi luată la finalul acestei luni. Pensionarii din România se pot aștepta la ajustări semnificative referitoare la alocările bugetare pentru pensii.
Majorări ale pensiilor prevăzute pentru 1 ianuarie 2024
Modificările aduse pensiilor ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024. Deși Ministrul Muncii încă nu a finalizat proiectul de lege, guvernanții s-au grăbit să anunțe ajustări semnificative ale pensiilor.
Astfel, pensia minimă actuală de 1.125 de lei ar urma să crească anul viitor la 1.350 de lei, iar punctul de pensie să fie majorat de la 1.785 de lei la 2.142 de lei.
Președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a oferit explicații cu privire la majorarea pensiilor, reasigurând pensionarii că nu se pune problema să existe reduceri.
El a spus că obiectivul Guvernului este de a crește pensiile pentru a elimina inechitățile din cadrul sistemului public de pensii. Însă, Baciu a subliniat că aceste calculele nu sunt atât de simple și că este încă prea devreme pentru a vorbi despre implementarea majorărilor începând cu 1 ianuarie 2024.
Mecanismul prevăzut în proiectul de lege va acoperi inflația și, totodată, va promova creșterea salariului mediu brut, astfel încât nivelul pensiilor să fie ajustat în concordanță cu cerințele sistemului.
Eliminarea inechităților din sistemul public de pensii
Modificarea va avea un impact financiar semnificativ și va pune presiune asupra bugetului de pensii, dar obiectivul rămâne asigurarea unui nivel de trai decent și echitabil pentru pensionari.
Premierul Marcel Ciolacu și miniștrii săi vor efectua o vizită de lucru la Bruxelles pentru a prezenta măsurile fiscal-bugetare pentru reformarea sistemului public de pensii în fața experților Comisiei Europene.
De asemenea, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, va avea sarcina de a negocia jalonul legat de pensiile speciale, dar și cele normale.
Recent, Marcel Ciolacu a anunțat că este necesară convocarea extraordinară a Parlamentului pentru modificarea actului normativ prin care veniturile speciale au fost eliminate, dar care nu a fost conform cu condițiile constituționale. Curtea Constituțională a retrimis legea în Parlament pentru a fi ajustată în concordanță cu decizia instanței.
Pe de altă parte, cele mai mari pensii speciale sunt încasate de către membrii Consiliului de Administrație ai Băncii Naționale a României, care beneficiază de combinația pensie-salariu, subiect ce a fost dezbătut intens în cadrul plenului Parlamentului.