27 mart. 2023 | 14:33

Pensiile speciale ar putea fi supraimpozitate și mai mulți pensionari vor rămâne fără sporuri la baza de calcul

ACTUALITATE
Pensiile speciale ar putea fi supraimpozitate și mai mulți pensionari vor rămâne fără sporuri la baza de calcul

Coaliția de guvernare ar fi decis, duminică seară, modificarea reformei pensiilor speciale, prin depunerea mai multor amendamente.

În cadrul ședinței de la Vila Lac de duminică seară, liderii coaliției ar fi acceptat să depuna mai multe amendamente la proiectul privind reforma pensiilor specialereforma pensiilor speciale, unul dintre ele fiind interdicția de a cumula mai multe pensii speciale.

Potrivit unor surse citate de Digi24, persoanele care încasează mai multe pensii speciale vor fi nevoite să opteze pentru doar una dintre ele. Totodată, nu vor mai exista pensii mai mari decât venitul salarial, iar partea de necontributivitate a pensiilor speciale va fi supraimpozitată cu 15%.

Și pensionarii din Ministerul Apărării și Ordine publică se vor trezi cu mai puțini bani, după eliminarea a cinci sporuri din baza de calcul.

Proiectul pensiilor speciale în Parlament

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că cea mai mare pensie specială este între 40.000 și 50.000 de lei pe lună și că a văzut „determinare” din partea liderilor coaliției să rezolve problema pensiilor speciale.

„Am văzut determinare la liderii coaliţiei să rezolve această problemă astfel încât acele principii să nu mai fie nicio pensie mai mare ca salariul, să nu se mai abuzeze de sisteme, să ai o anumită vechime care să fie aliniată la vechimea minimă, să ai parte de contributivitate, toate acele lucruri să se întâmple şi mai ales să nu se creeze alte noi categorii de speciali”,, a declarat Budăi, la Prima News.

La rândul său, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat că România și-a asumat „reforme dure” în Planul Național de Redresare și Reziliență. Potrivit acestuia, cuantumul pensiilor speciale ar trebui redus la jumătate pentru a îndeplini jalonul din PNRR.

„Dacă în sistemul de pensii general avem 43,5% rata de înlocuire a veniturilor și în cele de pensii speciale avem până la 85%, atunci noi trebuie dacă menținem această discrepanță să argumentăm foarte bine de ce nu le aducem la același numitor comun. În termeni foarte simpli ar înseamnă că noi reducem la jumătate cuantumul pensiilor speciale însoțită această decizie de riscul depopulării acestor mari servicii publice de importanță națională”, spune ministrul.