29 mai 2023 | 16:25

Patronii vor găsi din nou muncitori calificați „fără număr”. UE intervine și dă o mână de ajutor firmelor

ACTUALITATE
Patronii vor găsi din nou muncitori calificați

Nu ai nevoie de studii de specialitate pentru a-ți da seama de faptul că firmele românești, la fel ca și cele europene se confruntă cu un deficit acut de forță de muncă, dar și cu o penurie de personal calificat.

De ani de zile, managerii companiilor locale și internaționale depun eforturi și încearcă să aplice fel și fel de strategii pentru a găsi angajați care să ocupe posturile vacante, iar misiunea cea mai dificilă se dovedește aceea de a recruta personal calificat.

Ei bine, aceste probleme ar putea să ia sfârșit în viitorul foarte apropiat, deoarece Uniunea Europeană, prin instituțiile sale abilitate, are de gând să intervină cu măsuri ferme, direct de la rădăcina problemei. Mai exact, se vor lua măsuri pe zona de școlarizare.

Cum rezolvă UE problema deficitului de forță de muncă. Ce plan au europenii, concret

Ceea ce trebuie să reținem este că experții din cadrul Comisiei Europene plănuiesc ca, în curând, să apese pedala de accelerație pe formarea și pe actualizarea profesională a europenilor.

Oficialii europeni consideră că nu mai e cazul să pierdem vremea și că trebuie să intervenim acum cu o strategie, fiindcă viitorul socio-economic al Europei depinde de acest aspect pe care e foarte important să încercăm să-l clarificăm cât mai repede posibil.

Dacă nu ne vom apleca asupra acestor provocări care deja macină sectorul privat de prea mult timp, ele se vor adânci, iar efectele – mai ales economice – ne vor afecta pe noi toți, deoarece un mediu privat european slăbit și fără capital uman abilitat și competent nu poate deservi intereselor economice generale.

„Este un mesaj puternic pentru a aborda o provocare importantă”, spune Nicolas Schmit, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă și drepturile sociale.

„Vorbim despre milioane de oameni care au nevoie de o schimbare sau să-și îmbunătățească pur și simplu competențele. Este, așadar, o întâlnire importantă pe care Europa o are cu viitorul său economic și cu marile transformări în curs, fie ele digitale sau ecologice”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele