Patronii români, „terminați” de criza forței de muncă: avem locuri de muncă „gârlă”, lipsesc doritorii
Mediul de business din România se confruntă de ani buni cu o criză a forței de muncă, însă în ultima perioadă situația s-a agravat, iar dacă nu vor fi găsite soluții riscăm să ajungem într-o situație iremediabilă.
Managerii de la noi din țară consideră că până în 2026 situația ar putea să ia o întorsătură atât de serioasă, încât am putea avea la nivelul economiei nu mai puțin de jumătate de milion de joburi vacante, neocupate de nimeni.
Faptul că firmele nu vor mai găsi angajați va afecta întreaga economie, fiindcă dezvoltarea lor va fi ținută în frâu de această problemă.
Bugetul public va fi, de asemenea, afectat din perspectiva volumului de taxe, impozite și alte contribuții care vin din partea sectorului privat și umplu vistieria statului.
Firmele românești, în pragul disperării. Nu mai găsesc muncitori, s-au dus vremurile când așteptau oamenii la ușă
Acesta fiind contextul, iar previziunile destul de sumbre, managerii autohtoni trag un semnal de alarmă.
„Costul de muncă, încă un avantaj competitiv al României față de alte țări din UE, se erodează. Nu se găsesc suficiente mâini de lucru, atât white collar, cât și blue collar, ca să valorifice potențialul economiei. Trebuie să nu ne mai îmbătăm cu apă rece că economia crește și așa. Situația este destul de gravă.
Se găsesc oameni, dar nu sunt potriviți pentru ce se cere. Este un mare semn de întrebare cu privire la calitatea educației. Deficitul de forță de muncă al României se va adânci în lipsa unor intervenții țintite”, a declarat Alex Milcev, Membru al Consiliului Director al AmCham Romania/Partener, Tax & Law Leader, EY Romania & Moldova, prezent fiind la o conferință de presă organizată de Camera de Comerț Americană în România (AmCham).
Conform acestuia, se pare că lipsesc în acest an 145.000 de locuri de muncă și în 2026 vor lipsi circa 224 de mii de locuri de muncă cel puțin.
„Probabil acest deficit este mult mai mare, poate să ajungă și dublu, putem să vorbim și de jumătate de milion de locuri de muncă pentru care există cerere, dar nu există cine să le ocupe, până în 2026. Este ceva ce se traduce în pierderi economice. Impactul asupra PIB-ului: ajungem la cifre între 9 și potențial 18 miliarde euro în 2026, ceea ce reprezintă un procent important în PIB. De aceea considerăm asta una dintre cele mai mari probleme ale mediului de afaceri din România”, a mai adăugat Milcev.