16 sept. 2023 | 13:50

Patronii nu vor să crească salariile: „De unde să le dăm mai mulți bani, dacă nici noi n-avem”?

ACTUALITATE
Patronii nu vor să crească salariile:

De la 1 octombrie urmează să se aplice o majorare a salariului minim pe economie, însă patronatele ridică din umeri și spun că n-au de unde să susțină un astfel de efort financiar.

Conform celei mai recente decizii adoptate în cadrul coaliției de guvernare, crește salariul minim pe economie de la 3.000 de lei brut, la 3.300 de lei, începând cu 1 octombrie 2023.

În domeniile privilegiate fiscal, precum Construcțiile, salariul minim va fi majorat de la 4.000 de lei actual, la 4.500 de lei.

Patronii români spun că deja sunt împovărați de fiscalitate și că perioada dificilă i-a afectat și pe ei, la fel ca pe restul cetățenilor de rând. Faptul că avem o criză a inflației în desfășurare ar fi golit bugetele firmelor, iar această măsură nu face decât să pună patronii într-o mare dificultate.

Unii oameni de afaceri consideră că o astfel de majorare forțată a cheltuielilor unei firme se va reflecta în închiderea multor societăți comerciale. Se anticipează o creștere a numărului de falimente și insolvențe, dacă salariul minim va fi majorat forțat, fără să aibă în spate cifre și creșteri economice reale, care să susțină acest efort.

Patronii români nu sunt de acord cu salariul minim de până la 4.500 de lei, de la 1 octombrie

De altfel, schimbările fiscale care se întrezăresc la orizont pentru firme, ce nu se rezumă doar la majorarea salariului minim, stârnesc îngrijorare în sectorul privat.

„Se lucrează urgent la pachetul ăsta de vreo 2 luni de zile. Chiar spuneam zilele trecute că am fi avut timp să stăm săptămânal în grupuri de lucru să ne consultăm așa cum ne place să o facem și cum cerem. În privința salariului minim nu sunt multe de făcut. Din punctul meu de vedere este inacceptabil să încălcăm o cutumă pe care o avem de foarte mulți ani de zile, și anume că el se negociază în toamnă și intră în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor.

E un lucru cu care companiile din România s-au obișnuit. Era măcar ceva predictibil în tot haosul ăsta. Acum vii să spui că crește de la 1 octombrie la 3.300 de lei. Nu înțeleg de ce alege Guvernul să facă asta. Nu înțeleg ce câștigăm 3 luni de zile. Sigur că răspunsul poate fi dar ce pierd companiile în 3 luni de zile? Păi pierd pentru că aveau niște bugete pe anul acesta, bugete care în marea lor majoritate sunt alocate, cheltuite, investițiile s-au făcut. Le dăm peste cap calculele. Când ai zeci, sute sau mii de angajați e o problemă asta. Eu sper că nu va rămâne așa și chiar dacăd e la 1 octombrie începem să discutăm și să ne gândim și agreăm cam care va fi salariul acest salariu va crește de la 1 ianuarie 2024”, transmite Radu Burnete, director executiv Concordia, citat de B1tv.ro.