26 ian. 2023 | 16:42

Patriarhul Kiril al Rusiei: „Biserica va face totul pentru restabilirea vieții pașnice după încheierea operațiunii militare”

ULTIMA ORĂ
Patriarhul Kiril al Rusiei: „Biserica va face totul pentru restabilirea vieții pașnice după încheierea operațiunii militare”

Biserica Ortodoxă Rusă (ROC) este pregătită să facă tot ce-i stă în putință pentru a participa la restabilirea vieții pașnice după încheierea operațiunii militare speciale (SVO), a declarat joi Patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rus’.

Patriarhul Kirill al Moscovei, declarații despre război

„Problema viitorului postbelic atât al Ucrainei, cât și al Rusiei este acută.

Despre întoarcerea oamenilor la casele lor, despre renașterea infrastructurii și a sferei sociale. În parte, această problemă este deja rezolvată, dar știm că multe clădiri și cartiere întregi, sate și orașe vor trebui să fie restaurate.

Este deja clar astăzi că o renaștere cuprinzătoare a vieții pașnice va dura ani de zile. Aș dori să mărturisesc disponibilitatea bisericii de a participa, în măsura posibilităților, la „vindecarea rănilor” ostilităților”, a declarat patriarhul Kirill în cadrul sesiunii plenare a celei de-a XI-a reuniuni parlamentare de Crăciun din Duma de Stat.

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse a precizat că, până la încheierea ostilităților din Ucraina, este necesar să se ceară tratamentul uman al prizonierilor de război, dacă nu se poate obține mai mult. Aceasta, spune el, este poziția pașnică a bisericii.

„Să-i ajutăm pe prizonierii de război să se întoarcă în țara lor natală, să ajutăm la evacuarea din locurile periculoase pentru viață. Acesta este un subiect atât de tactic, subiectul principal se referă la încetarea tuturor ostilităților, la reconciliere”, a explicat el.

„Biserica Ortodoxă Rusă ar trebui să ajute armata”

În urmă cu o săptămână, Kirill declara că Biserica Ortodoxă Rusă ar trebui să facă mai mult pentru a ajuta armata, făcând apel la congregații să „mobilizeze toți enoriașii lor”, într-un discurs publicat de Patriarhia Moscovei.

„Dacă spunem că Biserica este alături de poporul nostru, atunci fiecare congregație ar trebui să-i ajute pe cei care se află în linia de foc. Trebuie să ne mobilizăm enoriașii pentru a strânge lucruri și alimente. Căutați oportunități, colectați bani, trimiteți colete, dacă este posibil mergeți voi înșivă, susțineți membrii serviciului”, a spus el în timpul unei mese de sărbători.

În timpul aceluiași discurs, Patriarhul Kirill a comparat războiul din Ucraina atât cu cel de-al Doilea Război Mondial, cât și cu Războiul Patriotic din 1812, când „practic toată Europa s-a unit pentru a încerca să cucerească Rusia”.

Astăzi, a adăugat patriarhul, „întreaga lume occidentală a luat armele împotriva Rusiei„, deoarece, a spus el, Rusia oferă „o alternativă foarte atractivă” la globalizare și la o respingere generală a valorilor tradiționale.