Paradox: Populația lumii a crescut, dar natalitatea a scăzut. Ce se întâmplă cu numărul oamenilor, pe Pământ
Desi populația umană a atins oficial 8 miliarde acum un an în urmă, rata de creștere este cea mai lentă din 1950 încoace, scăzând sub 1% în 2020.
Unii au prevăzut chiar că aceasta ar putea fi un semn al unei scăderi iminente a populației globale.
Ce se întâmplă cu populația lumii, de fapt
În timp ce nu există o garanție pentru acest lucru la nivel global, proiecțiile Națiunilor Unite sugerează că populațiile a 61 de țări vor scădea cu 1% sau mai mult până în 2050.
Populațiile pot crește sau scădea din multe motive: migrația, progresele medicale și bolile care afectează mortalitatea, de exemplu, dar, fără îndoială, unul dintre cele mai importante aspecte este rata globală a fertilității.
În medie, oamenii au tot mai puțini copii; conform ediției din 2022 a Perspectivei privind Populația Mondială, un raport anual al estimărilor și proiecțiilor populației ONU, două treimi dintre noi trăiesc într-o țară sau zonă în care fertilitatea pe parcursul vieții este sub 2,1 copii pe femeie.
Deși se prognozează că această scădere va avea un efect limitat asupra populației globale între prezent și 2050, aceste lucruri se pot acumula în timp.
Care sunt consecințele, pozitive sau negative? Consecințele scăderii ratei fertilității, combinate cu creșterea speranței de viață, ar putea duce nu doar la o populație în scădere, ci și la una în îmbătrânire.
Există și oameni de știință care văd un aspect pozitiv în acest fenomen
Unii, totuși, au argumentat că o scădere globală a populației ar putea fi de fapt un semn al unor schimbări pozitive. Wang Feng, profesor de sociologie la Universitatea din California, Irvine, a scris în New York Times că în țările cu scădere a populației au existat și creșteri în educație, precum și mai multă libertate reproductivă și oportunități profesionale pentru femei.
În timp ce recunoaște provocările potențiale ale unei populații globale în scădere, Feng argumentează că este o inevitabilitate și că, în loc să încerce să o oprească sau să o inverseze, este o oportunitate de a o „aborda și adapta”.
Numai timpul va spune care, dacă oricare, dintre predicțiile și argumentele de mai sus vor fi reale.
Vezi și: Ce se va întâmpla cu populația globală până în 2100: ipoteza șocantă a cercetătorilor