14 aug. 2023 | 11:50

Ospătarii, profesorii și doctorii să muncească doar 4 zile pe săptămână: începe „revoluția” la joburi

ACTUALITATE
Ospătarii, profesorii și doctorii să muncească doar 4 zile pe săptămână: începe

Săptămâna de lucru de numai patru zile e o idee tot mai tentantă pentru angajați, indiferent din ce colț de lume ar fi aceștia.

Un studiu recent realizat pe piața muncii din Statele Unite reliefează dorința puternică a lucrătorilor de a dedica muncii doar patru zile din cele șapte pe care le are o săptămână. Motivul?

Ei bine, oamenii spun că dacă ar găsi înțelegere și companiile lor i-ar chema la serviciu numai patru zile pe săptămână, atunci ei ar da mai mult randament în munca lor, reușind să se bucure de timp de relaxare prelungit și reușind, de asemenea, să separe mai bine viața profesională de cea personală. Aceste aspecte le-ar crea o stare sporită de confort, iar rezultatele s-ar vedea direct în calitatea muncii pe care o prestează.

Angajații vor să aibă 3 zile de weekend

Conform unei analize citată de jurnaliștii de la CNBC, circa 81% dintre angajații din SUA spun că sigur le-ar crește nivelul de productivitate, dacă firma pentru care lucrează ar implementa săptămâna de lucru de doar patru zile.

Ca referință, sondajul a fost realizat pe Fishbowl de către Glassdoor și ia în considerare peste 12.000 de răspunsuri de la profesioniști de peste ocean.

În cadrul analizei sunt citați și experți care punctează faptul că există cercetări ce atestă faptul că un angajat epuizat este mai puțin productiv, deci ceea ce solicită lucrătorii are și o bază științifică deja demonstrată, nefiind vorba doar despre un simplu moft sau un fenomen care e acum la modă.

Cu precădere, reiese din studiu, angajații din HoReCa, din Sănătate și Educație ar putea munci patru zile pe săptămână, urmând ca timpul extins de relaxare să le crească nivelul de productivitate.

Acestea fiind spuse, firmele ar putea avea de câștigat dacă ar permite angajaților să muncească doar patru zile pe săptămână. Deși aparent sunt puține zile muncite, nu acesta este indicatorul pentru performanță, ci rezultatele reale pe care le dă un angajat, indiferent de cât timp muncește.

De exemplu, e de preferat un angajat care stă la birou doar 4 ore în loc de 8, însă rezultatele sale sunt net superioare unuia care respectă minut cu minut programul, însă în timpul petrecut la job pierde vremea, nu este productiv, nu vine cu idei, nu aduce plus valoare societății, echipei și nu are rezultate.

„Există un volum extins de cercetări care confirmă o legătură strânsă între epuizare și scăderea productivității muncii”, a declarat Aaron Terrazas, economist șef la Glassdoor, pentru CNBC.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele