01 dec. 2023 | 06:10

Originea numelui Munților Bucegi. Cine a inventat denumirea, de la ce vine

ACTUALITATE
Originea numelui Munților Bucegi. Cine a inventat denumirea, de la ce vine

Munții Bucegi se ridică măreț și fascinant în peisajul românesc, reprezentând un magnet pentru exploratori și pasionații de natură.

Această destinație oferă, fără dar și poate, o experiență profundă de conectare cu natura, invitându-te să respiri aerul curat și să te lași captivat de peisajele desprinse parcă din paginile unei povești.

Cu toate că atrag numeroși turiști, puțini sunt cei care cunosc detaliile intrigante ale istoriei acestor munți impresionanți.

Vezi și: Minunile din Munții Bucegi: Descoperirea celor mai neobișnuite animale alpine

De unde provine denumirea Munților Bucegi

Istoria denumirii Munților Bucegi este puțin cunoscută și are rădăcini adânci. Forma arhaică a numelui, Buceci, apare în documentele istorice precum actul ctitoricesc al Mănăstirii Sinaia, din 1695, unde este menționată ridicarea mănăstirii la sub muntele Buceciul.

Unii localnici încă folosesc forma Buceci. Numele Bucegi derivă și de la tufele joase de jnepeni, cunoscute și sub numele de buceag.

Această regiune muntoasă a apărut în urma formării Carpaților Meridionali, în timpul perioadei finale a Neogenului, acum aproximativ 23,03 milioane – 2,588 milioane de ani în urmă.

Masivul s-a înălțat cu aproape 1.000 de metri în această perioadă, contribuind la peisajul montan spectaculos și diversificat.

Munții Bucegi nu numai că oferă peisaje inimaginabile, dar adăpostesc și o varietate impresionantă de faună și floră.

Aici, poți întâlni specii precum capra neagră, acvila de munte, cocoșul de munte, găinușa de alun, zăganul, mistrețul, iepurele, lupul, vulpea, ursul, cerbul, râsul, căpriora și veverița.

În plus, apele muntoase găzduiesc pești ca păstrăvul, cleanul și mreana.

Vezi și: Stațiunea ascunsă din Munții Carpați de care puțini știu: locul e unic în România și este total interzisă intervenţia umană

Obiective turistice de neratat

Dacă planifici o excursie în această zonă minunată, nu ar trebui să ratezi puncte de interes precum Sfinxul și Babele, Crucea Eroilor Neamului, Cascada Urlătoarea, Vârful Omu, Cheile Urșilor, Cascada Doamnei sau chiar Mecetul Turces.

Munții Bucegi reprezintă nu doar o atracție turistică, ci și o comoară naturală și istorică ce merită descoperită. Cu o istorie bogată și o frumusețe naturală ce îți taie, efectiv, respirația, această destinație este un paradis pentru iubitorii de aventură și explorare.

Vezi și: Comoara din adâncurile României de care puţini ştiu. E unică în lume, nu mai găseşti nicăieri aşa ceva

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele