02 feb. 2023 | 09:50

Orașul subacvatic care “aduce” cu Atlantida e real: ce au descoperit cercetătorii despre Atlit Yam

ACTUALITATE
Orașul subacvatic care “aduce” cu Atlantida e real: ce au descoperit cercetătorii despre Atlit Yam

Așezarea enormă scufundată a fost locuită acum aproape 9.000 de ani. Atlit Yam se află scufundat la zece metri sub nivelul mării, în largul coastei satului Atlit din Haifa, Israel. O așezare de coastă neolitică enormă, aceste rămășițe complexe spun povestea unei comunități odată înfloritoare care a existat cu aproape 9.000 de ani în urmă – și aceasta a existat cu adevărat.

La începutul Holocenului, se credea că comunitatea Atlit Yam s-a stabilit pe acest sit cu peste 8.000 de ani în urmă. În ciuda faptului că acum este complet scufundat, la momentul așezării, situl se afla cu mult deasupra nivelului actual al mării, lăudându-se cu un teren extrem de fertil, pregătit pentru agricultură.

Orașul subacvatic Atlit Yam a existat

Descoperit de arheologul marin Dr. Ehud Galili în 1984, situl a fost excavat de atunci pentru a dezvălui o privire asupra vieților oamenilor care au trăit acolo cândva.

În spațiul mare de 40.000 de metri pătrați, arheologii marini au găsit case, fântâni și chiar morminte. Alături de oasele oilor, porcilor și câinilor domestici, se crede că structurile dreptunghiulare mari de piatră care stau sub valuri au fost folosite ca țarcuri pentru animale sau ca garduri pentru a împărți câmpurile cultivate.

Atlit Yam

În zonă și în jurul acesteia au fost găsite până la 65 de schelete umane, majoritatea fiind adăpostite în morminte unice, cu unele rămășițe încă relativ intacte. La fața locului au fost găsite și rămășițele unei mame și ale unui copil, care au dezvăluit cele mai timpurii cazuri cunoscute de tuberculoză. Au fost găsite și fragmente de oase umane, împreună cu rămășițe de animale și unelte de piatră la fundul unei fântâni de 5,5 metri săpată de săteni.

În centrul așezării se află șapte monoliți mari de piatră care înconjoară un izvor de apă dulce. Se crede că această structură a funcționat ca un loc pentru desfășurarea ritualurilor de apă.

Din zonă au fost excavate vârfuri de săgeți, lame de seceră, vârfuri de lance și cuțite, precum și concentrații mari de silex. S-a constatat că o colecție de silex este compusă din până la 8.755 de artefacte din silex. Interesant este că materialul specific găsit la locul părea să provină de la peste 10 kilometri distanță, din Muntele Carmel.

Părând a fi ocupată doar pentru scurt timp, au existat speculații cu privire la motivul pentru care zona a fost abandonată. Unii sugerează că creșterea nivelului mării ar fi dus la abandonarea satului, în timp ce alte teorii indică efectele unui tsunami.