Orașul din România unde se construiește o clădire aproape cât Casa Poporului. 688 de milioane de euro va costa totul
Viitorul spital va fi construit în comuna Floreşti din Cluj şi va fi cea mai mare clădire din România, după Palatul Parlamentului. Modelului 3D arhitectural al Spitalului Regional de Urgență Cluj a fost prezentat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Ministerul Sănătății. Construcția promisă de politicieni de acum 15 ani ar urma să fie gata în 2027. Autoritățile spun că va fi a doua cea mai mare clădire din România, după Casa Poporului.
Valoarea totală a investiției este de 688 de milioane de euro, iar proiectul ar trebui să fie finalizat în 2027.
Când trebuia să înceapă construcția spitalului
Primul an în care s-a vorbit despre posibilitatea construirii unui Spital Regional la Cluj a fost 2007. Această informație a fost rostogolită an de ani, iar la mai bine de 15 ani spitalul este la stadiul de machetă 3D.
În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc, vineri, 23 iunie, la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca, managerul proiectului, Cristina Gafton, a declarat că spitalul ar trebui să fie gata la 1 martie 2027.
„Proiectul tehnic este finalizat, iar în această lună au loc licitații pentru supervizare și execuție etapa 1. În luna septembrie va avea loc licitația pentru etapa efectivă a construirii spitalului, iar anul viitor va mai fi o licitație pentru servicii IT”, a spus Gafton.
Construcția spitalului trebuia să înceapă de acum 6 ani, însă autorizaţia de construire a Spitalului Regional de Urgenţă Cluj a fost semnată în aprilie anul acesta, anunțat Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.
Spitalul este mai scump de la an la an. Au crescut costurile pentru construcție
Valoarea totală a investiției (cu TVA) va fi de 688 milioane de euro (687,951,991.04 euro), suma a crescut cu 148 de milioane de euro față de anul trecut.
„Am pornit de la 540 și am ajuns la suma aceasta. Este o creștere conform indicilor de creștere a costurilor din construcții, a inflației și sunt unele îmbunătățiri aduse față de studiul de fezabilitate”, a declarat Cristina Gafton.
Forța de muncă estimată este de 3.100 de persoane, toți angajați ai actualului Spital Clinic Județean de Urgență (SJU) Cluj-Napoca. Pentru primul an de funcționare se estimează un număr de 45.000 de cazuri/ an, iar cheltuielile de operaționalizare sunt estimate la 81 milioane de euro.
Spitalul, al doilea ca mărime după Casa Poporului
Spitalul va fi construit pe un teren de peste 14 hectare în comuna Florești, valoarea totală a investiției fiind de 688 de milioane de euro.
Clădirea principală a Spitalului Regional de Urgență Cluj va avea 8 niveluri: subsol, parter, 5 etaje și etaj parțial compus din spații tehnice și heliport. Subsolul, parterul și etajul 1 sunt dezvoltate pe întreaga amprentă a clădirii, iar de la etajul 2 până la etajul 5, este prevăzută delimitarea celor 3 turnuri de spitalizare.
Proiectul prevede o suprafață totală construită de 176.638 mp și va avea 1400 de locuri de parcare, dintre care 943 exterioare și 457 subterane.