Orașul din România unde 10 salariați plătesc pensia a 15 pensionari: așa funcționează principiul „Cine n-are un bătrân, să-și cumpere”
Sistemul public de pensii din România a încetat de mult să mai fie unul performant, acum avem nevoie mai mult ca niciodată de reforme și strategii, ca să nu ajungem la colaps în viitorul apropiat.
Știm cu toții faptul că, în următorii ani, urmează să iasă la pensie un val uriaș de actuali lucrători, ce va pune o presiune uriașă pe sistemul public de pensii. Se pune problema că am putea ajunge în situația în care nu vom mai putea susține cheltuielile cu pensiile, motiv pentru care autoritățile vorbesc despre diferite măsuri și reforme pe care să le implementeze în viitorul apropiat, unele sugestii venind acum și de la Comisia Europeană.
Sistemul de pensii din România, la un pas de prăbușire
Situația diferă de la un județ la altul, în unele dintre ele ajungându-se deja să fie mai mulți pensionari decât angajați în câmpul muncii, ceea ce înseamnă că pe umerii salariaților apasă povara grea de a susține plăți costisitoare către sistemul de pensii și ne întrebăm cine va mai plăti pensia celor ce lucrează astăzi și urmează să se pensioneze.
Un caz interesant se întâmplă la Teleorman, unde, în medie, avem doar 10 salariați care trebuie să susțină 15 pensionari.
Dincolo de această problemă, foarte grav este și faptul că pensiile medii din țara noastră, aferente sistemului public, sunt foarte mici și incapabile să susțină un nivel de trai decent pentru cei ce au muncit o viață întreagă. Amintim că pensia medie în sistemul public este de doar 1855 lei, bani foarte puțini ca să acopere necesitățile de hrană, medicamente și locuință pentru persoanele vârstnice.
Mai grav de atât este că suma anterior menționată reprezintă o medie. În unele regiuni din țară pensia este mult mai mică. De exemplu, vorbim despre numai 1409 lei în judeţul Botoṣani.Ca referință, cinci milioane de pensionari are țara noastră, în total.