20 sept. 2023 | 13:09

Orașul din România care a depășit București, Cluj, Brașov sau Timișoara. A ”dat clasă” giganților prin investiții, angajări și nivel de trai

ACTUALITATE
Orașul din România care a depășit București, Cluj, Brașov sau Timișoara. A ”dat clasă” giganților prin investiții, angajări și nivel de trai

Un oraș din România a depășit București, Cluj, Brașov sau Timișoara. Acesta a „dat clasă” giganților atât prin investiții, cât și prin numărul de angajări și nivelul de trai.

Tot mai multe investiții atrase

Conexiunea pe autostradă alături de nodurile intermodale dintre rutier, feroviar şi aerian, proximitatea față de vest, precum și disponibilitatea terenurilor şi deschiderea autorităţilor locale susţinute de la Bucureşti au făcut anul trecut ca Oradea să fie cel mai fierbinte punct de pe harta investițiilor atrase de România.

Mai exact, Oradea și județul Bihor au început să atragă un număr tot mai mare de investiţii de produse finite ce vin în completarea celor de subansambluri. Astfel, anul trecut, au atras 125 de milioane de euro de la Stihl, 650 de milioane de euro de la Nokian, asigurându-și de asemenea promisiunea pentru o investiție de 50 de milioane de euro.

În 2021, cifra de afaceri totală a celor 29.000 de firme înregistrate în judeţul Bihor a ajuns la 46,1 de miliarde de lei (adică 9,4 miliarde de euro), cu 21% mai mare faţă de 2019. Acesta este cel mai mare avans raportat de un judeţ dintre cele aflate în top zece, unde se află Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş, Argeş, Prahova, Constanţa, Braşov, Bihor şi Sibiu.

„Încheiem anul 2022 cu investiţii de peste 800 milioane de euro în Oradea. Din 2008 şi până în prezent mai avem investiţii de 600 de milioane de euro în parcurile industriale la care se adaugă cele anunţate anul acesta – în total peste 1,4 miliarde de euro. Astfel de investiţii nu se pot face într-un oraş, indiferent de facilităţile oferite, dacă nu ar exista colaborare guvernamen­tală.

Anul 2022 a fost unul foarte bun pentru investiţiile în Oradea şi de aceea ne-am şi axat pe extinderea parcurilor industriale. Doar anul acesta (2022, n.r.) primăria a achiziţionat 35 de hectare pentru că marea problemă este de a asigura terenul necesar investiţiilor.“, a spus primarul muni­ci­pi­ului Oradea, Florin Birta, în cadrul unei ediții a emisiunii „ZF Investiţi în România!”.

Medie de 1.000 de noi locuri de muncă pe an

Primarul a mai spus că investiţiile ultimului deceniu în parcurile industriale construite în Oradea au creat peste 10.000 de locuri de muncă în oraș. Astfel a fost înregistrată o medie de 1.000 de noi locuri de muncă anual în Oradea, care este conectată la infrastructura europeană de autostrăzi şi este la trei ore de Budapesta.

„Noi în Oradea susţinem construcţia de noi locuinţe şi noi ca municipalitate construim locuinţe pentru angajaţii companiilor din parcurile industriale deoarece aici vin oameni din tot judeţul să muncească sau chiar din alte judeţe şi noi ne pregătim să le oferim condiţiile necesare de muncă şi cazare.

Orice primărie care vrea să atragă investiţii trebuie să dezvolte partea de infrastructură din municipiu. Să dezvolte partea de spitale, spaţii verzi, de bunăstare a cetăţenilor ca aceştia să nu plece. Trebuie să fim precum un motor care să amorseze mediul privat, să atragem aceşti investitori pentru ca nivelul salarial să crească.”, a mai spus Florin Birta.

Politica de investiţii a municipiului Oradea a luat startul în anul 2008, odată cu deschiderea primului parc industrial pe o suprafaţă de 80 de hectare, iar anul trecut cele patru parcuri industriale au ajuns la o suprafață de 250 de hectare.