Orașul care trecea prin RAI, descoperit în 2022?

VISTA
Orașul care trecea prin RAI, descoperit în 2022?
15 mart. 2023 | 09:21

Astăzi avem pentru voi un subiect ce nouă ni s-a părut interesant. Este vorba de o descoperire realizată în 2022 de o echipă de arheologi germani și kurzi.

Mai exact, un oraș vechi de 3400 de ani din epoca Imperiului Mittani a apărut în râul Tigru.

Așezarea a fost scufundată, în trecut, odată cu construcția lacului de acumulare Mosul. Reapariția ei se datorează nivelurilor mai scăzute ale apei cauzate de seceta extremă din ultimii ani. Hai să aflăm mai multe detalii!

Oraşul Zakhiku, redescoperit?

În anul 2022, arheologii au descoperit un oraş vechi de 3.400 de ani care ar putea aparține orașului antic Zakhiku. Acesta ar fi fost un centru important în Imperiul Mittani (cca. 1550-1350 î.Hr.) ce controla nordul Mesopotamiei şi Siria. În urma secetei din Iark, cantități mari de apă au fost scoase din lacul de acumulare Mosul, fapt ce a dus la reapariţia unui oraş din Epoca Bronzului.

Acesta a fost inundat cu zeci de ani în urmă și este situat la Kemune, în Kurdistan. Arheologii s-au pus rapid pe treabă de frica apelor care l-ar putea îngropa, din nou. Timp de două luni, au săpat și au cartografiat un palat, clădiri mari, o fortificație masivă, turnuri, o clădire de depozitare cu multe etaje și un complex industrial.

Ce i-a uimit pe arheologi

 În urma săpăturilor, arheologii au fost uimiți să descopere că, în ciuda anilor care au trecut și a factorilor externi, pereții erau foarte bine conservați. Aceștia au fost realizați din cărămizi de pământ, uscate la soare, complet nealterate de anii petrecuți sub apă. Specialiștii susțin că acest lucru s-ar datora unui cutremur din jurul anului 1350 î.Hr. care a dus la prăbușirea părților superioare ale zidurilor, care au îngropat apoi clădirile.

În oraș se mai ascundeau și peste 100 de tăbliţe cuneiforme, complet nealterate. „Este aproape de un miracol faptul că tabletele cuneiforme din argilă nearsă au supravieţuit atât de multe decenii sub apă”, spune Dr. Peter Pfälzner de la Universitatea din Tübingen.

Orașul Zakhiku trecea prin Rai?

Conform Bibliei, Grădina Edenului sau Raiul ar avea o locație exactă pe Pământ. Aceasta este asociată cu cele patru râuri menționate în Sfânta Scriptură: Eufratul, Tigrul, Pison și Ghihon. Cele două râuri care curg și astăzi prin Irak sunt Tigru și Eufrat.

Râul Tigru este unul dintre cele patru râuri din Grădina Edenului, conform Geneza 2:14. Numele ebraic pentru Tigru este „Khiddekel”. Conform historyofyesterday, locul exact pentru Gihon și Pison este necunoscut.

Râul Gihon este asociat cu ținutul Cus din nord-estul Golfului Persic, ceea ce ar însemna că Grădina Edenului se afla undeva în Mesopotamia. Mlaștinile din Irak, renumita casă a Gădinii Raiului, au fost afectate de trei ani de secetă și precipitații scăzute, de debitele reduse de apă de-a lungul râurilor și afluenților care provin din Turcia și Iran.

De ce nu găsim Grădina Raiului

Din cauza căderii omului în păcat și după Marele Potop, se pare că au avut loc schimbări majore pe Pământ. Nu putem căuta cu adevărat Grădina Edenului pentru că schimbările geografice au alterat conformația geografică din trecut și detaliile biblice despre Rai nu se mai potrivesc cu harta actuală.

Nu ar trebui să ne așteptăm la dovezi arheologice legate de Grădina Edenului, deoarece Biblia nu spune dacă Adam a construit vreo structură sau vreo unealtă în timp ce se afla acolo. Dar este interesant că autorul Genezei a descris râurile ca având o locație clară, spunând că apele îi sunt cunoscute ca un gard al Raiului.

Ca rezultat, cel puțin o parte din Geneza a fost scrisă înainte de Marele Potop și este destul de interesant că există un fel de dovezi arheologice.