Oceanul Atlantic de Nord stabilește un record nedorit: ce se întâmplă, care este cauza
Apele Oceanului Atlantic de Nord au devenit un punct de observație important pentru înțelegerea încălzirii oceanelor lumii ca urmare a modificărilor climate cauzate de gazele cu efect de seră. Iar ultimele date înregistrate de specialiști arată că Atlanticul de Nord o ia pe urmele Mării Mediterane, care a stabilit, luni, un nou record de temperatură.
Oceanul Atlantic de Nord stabilește un record nedorit
Valul de căldură extremă ce a pus stăpânire pe emisfera nordică a adus și noi recorduri de temperatură. Datele înregistrate de cercetători conformă faptul că luna iulie a devenit cea mai caldă lună din istorie. Iar canicula prelungită a dus și la încălzirea peste măsură a oceanelor și mărilor lumii.
Astfel, apele de la suprafața Oceanului Atlantic de Nord au depășit recordul de temperatură medie, potrivit datelor preliminare publicate de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA.
„Potrivit analizei noastre, temperatura medie record a apei de suprafaţă în Atlanticul de Nord este de 24,9°C şi a fost observată la 26 iulie”, a declarat pentru AFP, Xungang Yin, cercetător la Centrele Naţionale pentru Informaţii de Mediu (NCEI) ale NOAA, conform sciencealert.com.
Recordul din acest an este ieșit din comun, deoarece are loc mai devreme în decursul anului. În mod normal, Atlanticul de Nord atinge în general vârful de temperatură la începutul lunii septembrie.
Recordul anterior a fost stabilit anul trecut, la începutul lunii septembrie 2022, cu o temperatură de 24,89°C, cu foarte puţin mai mică decât cea din această săptămână, a precizat Yin.
Ce se întâmplă, care este cauza
NOAA, care înregistrează aceste date de la începutul anilor 1980, va avea nevoie de două săptămâni pentru a conforma rezultatele preliminare.
Pe de altă parte, Marea Mediterană a atins un nou record de temperatură medie, luni, au anunțat cercetătorii spanioli, din cauza valului excepțional de căldură din Europa.
Recordul de 28,71 grade Celsius a fost făcut public de Institutul de Științe Marine din Spania, ce a analizat datele furnizate de sateliți
De altfel, regiunea mediteraneeană este încadrată de multă vreme drept o zonă majoră unde se observă efectele schimbărilor climatice.
Pe de altă parte, temperatura Atlanticului de Nord ar trebui să continue să crească în luna august, a adăugat expertul, astfel este de așteptat ca recordul să fie doborât din nou.
Noul record de temperatură de 24,9 grade Celsius „este cu peste un grad mai mare decât în mod normal, o medie calculată pe 30 de ani, între 1982 şi 2011”, a subliniat cercetătorul.
Temperatura Atlanticului începe să crească din martie după lunile de iarnă, curba de temperatură a fost mai mare decât cea din anii precedenți, iar diferența s-a mărit în ultimele săptămâni.
Atlanticul de Nord a devenit un punct de observație important pentru înțelegerea încălzirii oceanelor lumii ca urmare a modificărilor climate cauzate de gazele cu efect de seră.
Programul Copernicus, ce folosește date diferite față de NOAA, a transmis, vineri, pentru AFP, valori ușor mai scăzute pentru Atlanticul de Nord, cu 24,7 grade Celsius înregistrate miercurea trecută.
„Situația este extremă: am văzut valuri de căldură marină și înainte, dar aceasta este foarte persistentă și se împrăștie pe toată suprafața apelor în Atlanticul de Nord”, a spus Karina Von Schuckmann, de la Centrul Internațional Oceanic Mercator, potrivit acelorași surse.
Expertul a mai adăugat că oceanele absorb circa 90% din excesul de căldură produsă de activitatea umană de la începutul erei industriale.
„Această acumulare s-a dublat în ultimele două decenii”, a mai declarat Von Schuckmann, ceea ce alimentează încălzirea globală.
Un record izbitor s-a înregistrat, de altfel, în zona coastelor Floridei, la Sunshine State, unde apele oceanului au atins o valoare record de 38,3 grade Celsius, lunea trecută.