06 ian. 2023 | 10:22

Occidentul condamnă ordinul lui Putin de încetare a focului în Ucraina. De ce nu crede în armistițiul Rusiei

ULTIMA ORĂ
Occidentul condamnă ordinul lui Putin de încetare a focului în Ucraina. De ce nu crede în armistițiul Rusiei

Decizia Rusiei de încetare a focului în Ucraina, cu ocazia Crăciunului ortodox pe rit vechi, „nu va face nimic pentru a avansa perspectivele de pace”, susține ministrul britanic de Externe, James Cleverly. Oficialul de la Londra consideră că președintele rus Vladimir Putin trebuie să își retragă permanent forțele, să renunțe la controlul său ilegal asupra teritoriului ucrainean și să pună capăt atacurilor sale barbare asupra civililor nevinovați.

Rusia oprește temporar focul în Ucraina. Val de reacții după ordinul lui Putin

Pe de altă parte, președintele Volodimir Zelenski acuză că Moscova caută un armistițiu pe care să îl folosească drept acoperire pentru a opri avansurile ucrainene în regiunea Donbas (estul țării) și ca să aducă mai multe echipamente.

Nici Joe Biden nu vede cu ochi buni măsura Kremlinului, liderul de la Casa Albă afirmând că Putin a încercat să „își dea un răgaz” prin anunțarea unui armistițiu în Ucraina, primul de la începutul invaziei ruse.

„Președintele rus era pregătit să bombardeze spitale, maternități și biserici (…) pe 25 decembrie și în ajunul Anului Nou (…) Cred că încearcă să-și dea un răgaz”, a subliniat Biden la Casa Albă.

Acuzații la adresa Kremlinului

Inclusiv diplomații germani consideră că „așa-zisa” încetare a focului în Ucraina nu va aduce „nici libertate, nici securitate poporului care trăiește zilnic cu teamă sub ocupația rusă”.

„Dacă Putin ar fi vrut pace, și-ar fi adus soldații acasă și războiul s-ar fi terminat. Dar se pare că vrea să continue războiul, după o scurtă întrerupere”, a relatat ministrul de Externe, Annalena Baerbock, într-un mesaj pe Twitter.

„O capcană cinică”

Amintim că președintele rus Vladimir Putin a ordonat, joi, armatei sale să înceteze luptele în Ucraina, pentru Crăciunul ortodox din 6-7 ianuarie, primul armistițiu major de la începutul invaziei. Dar Kievul a calificat decizia drept „ipocrizie”, acuzând Moscova că vrea să „câștige timp”.

„Este o capcană cinică şi un element de propagandă”, a reacţionat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak. Acesta a punctat că Biserica Ortodoxă Rusă nu este o autoritate pentru ortodoxia globală şi acţionează doar ca „propagandist de război”.

Ieri dimineață, Patriarhul Kiril al Rusiei a cerut un armistițiu între Rusia și Ucraina, în perioada sărbătoririi Crăciunului pe rit vechi: „Eu, Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, fac un apel către toate părțile implicate în conflict la încetarea focului și stabilirea unui armistițiu de Crăciun de la 6 ianuarie, ora 12:00, până pe 7 ianuarie (ora 24:00), pentru ca ortodocșii să poată participa la slujbe în Ajunul Crăciunului și în ziua Crăciunului”.