Obligatoriu în toată România de astăzi, 1 noiembrie. Cum s-au limitat plățile cu cash în magazine, valoarea maximă de bani numerar
Un set stufos de măsuri fiscale incluse în noul Cod Fiscal își vor face simțite efectele în România începând de astăzi, 1 noiembrie. Printre ele se află și limitarea plăților cu cash la comercianți.
Modificările sunt multe, iar pragurile pe care trebuie să le ai în vedere sunt numeroase, plecând chiar de la 1.000 de lei, atât are posibilitatea cineva să încaseze de la o persoană juridică în numerar. În conformitate cu noul Cod Fiscal, mai sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.
Ce plăți nu mai poți să faci cu cash în România
Nu în ultimul rând, sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 de lei, respectiv 2.000 de lei către magazinele de tip cash and carry. În mod realist, aceasta este cea mai importantă restricție pe care trebuie să o aibă în vedere românii. Nu de alta, dar dacă ai doar numerar când mergi la cumpărături, s-ar putea să nu poți pleca din magazin cu tot ce îți dorești.
Dacă lucrurile nu sunt deja suficient de complicate, se pot face încasări și plăți cash între o persoană juridică și o persoana fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană. La finalul zilei, în casieria unei persoane juridice, este interzisă orice sumă care depășește 50.000 de lei. În ceea ce privește sancțiunile, dacă nu se respectă pragurile menționate, se aplică 25% din suma încasată/plătită care depășește plafonul. Între două persoane fizice, există o limită de transferuri de 10.000 de lei.
Citește și: Dispar banii cash din România? Ce este adevărat, ce este teoria conspirației, de fapt
De ce sunt nerealiste aceste măsuri
Mici comercianți sunt convinși că astfel de măsuri sunt absurde, dacă nu dificil de aplicat, în contextul în care 40% din populația României, inclusiv oficiali guvernamentali, nu dețin carduri bancare. De asemenea, majoritatea pensionarilor își primesc pensia în numerar de la poștaș, iar mulți salariați se duc la finalul lunii la casierie pentru a-și încasa salariul. Până și politicienii fac asta și își ridică salariul cash de la casieria instituției la care sunt angajați.
Conform datelor obținute de Adevărul.ro, surse din piață spun că în România există nu mai puțin de 13.260 de mici comercianți în mediul rural, care au câte două-trei magazine în sate în care majoritatea veniturilor provin din agricultură și sunt cash.