Obiectele toxice pe care le folosesc numeroși oameni. Ce probleme de sănătate pot provoca
Unele obiecte pe care le folosesc numeroși oameni, deoarece erau considerate o bună alternativă la cele din plastic, conțin substanțe toxice, conform unei noi descoperiri făcute de oamenii de știință.
Obiectele populare ce conțin substanțe toxice
Mai exact, alternativele ”ecologice” la paiele din plastic conțin substanțe chimice potențial toxice, conform concluziilor unui nou studiu.
În cadrul primei analize de acest gen din Europa, cercetătorii belgieni au testat 39 de mărci de paie pentru a detecta un grup de substanțe chimice sintetice cunoscute sub numele de substanțe polifluoroalchilice și perfluoroalchilice (PFAS).
Substanțele PFAS au fost găsite în majoritatea paielor testate și au fost cel mai des întâlnite în cele fabricate din hârtie și bambus.
Substanțele chimice sintetice sunt folosite în fabricarea multor produse folosite de majoritatea oamenilor în fiecare zi, de la îmbrăcăminte de exterior la tigăi antiaderente, rezistente la apă, căldură și pete.
Problemele de sănătate cu care au fost asociate aceste substanțe
Cu toate acestea, ele sunt potențial dăunătoare pentru oameni, animale sălbatice și mediu. Substanțele se descompun foarte lent în timp și pot persista mii de ani în mediul înconjurător, o proprietate ce le-a făcut să fie cunoscute ca ”substanțe chimice veșnice”.
Acestea au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv un răspuns mai scăzut la vaccinuri, greutate mai mică la naștere, boli tiroidiene, niveluri crescute de colesterol, leziuni hepatice, cancer renal și cancer testicular.
Echipa de cercetare a cumpărat paie de la 39 de mărci diferite, din cinci materiale – hârtie, bambus, sticlă, oțel inoxidabil și plastic. Paiele, ce au fost cumpărate în principal din magazine, supermarketuri și restaurante de tip fast-food, au fost supuse apoi la două runde de teste pentru depistarea PFAS.
Analiza a arătat că majoritatea mărcilor – 69% – conțineau PFAS, cu 18 PFAS diferiți detectați în total. Paiele de hârtie au fost cele mai susceptibile de a conține aceste substanțe chimice sintetice.
Recomandarea specialiștilor
Cel mai frecvent întâlnit PFAS, acidul perfluorooctanoic (PFOA), a fost interzis la nivel mondial începând cu anul 2020.
De asemenea, au fost detectate acidul trifluoroacetic (TFA) și acidul trifluorometan-sulfonic (TFMS) – PFAS cu „lanț ultra scurt”, care sunt foarte solubile în apă și, prin urmare, ar putea fi infiltrate din paie în băuturi, potrivit Daily Mail.
Pe de altă parte, concentrațiile de PFAS găsite de cercetători au fost scăzute și, având în vedere că cei mai mulți oameni au tendința de a folosi paiele doar ocazional, acestea reprezintă un risc limitat pentru sănătatea oamenilor.
Cu toate acestea, PFAS pot rămâne în organism timp de mulți ani, iar concentrațiile se pot acumula în timp. Astfel, autorii noului studiu au sfătuit populația să folosească paie din oțel inoxidabil sau să evite complet utilizarea paielor.