Oamenii săraci, mai inteligenți decât cei bogați? – Studiul care va supăra românii cu bani mulți
Avem tendința să credem că oamenii care au reușit în viață, din punct de vedere financiar, sunt cei inteligenți și capabili. În egală măsură, când vedem o persoană săracă, ce se zbate în neajunsuri, suntem tentați să-i atribuim un nivel de inteligență mai limitat. Doar că un studiu recent ne spulberă aceste tipare de gândire. S-ar putea să fie invers, dacă oamenii de știință au dreptate.
Potrivit unei analize, care a fost realizată pe un eșantion destul de relevant, de aproape 60.000 de bărbați, scoate la iveală un aspect deosebit de interesant, care ar putea întoarce pe dos ceea ce credem noi despre corelația dintre bogăție și inteligență.
Cercetătorii ce au luat parte la această analiză subliniază faptul că există o relație puternică între inteligență și salariu până când se ajunge la peste 60.000 de euro (64.000 de dolari) pe an, unde corelația devine aproape neglijabilă.
Cei săraci sunt mai deștepți decât oamenii cu bani mulți?
În mod surprinzător, cei din top 1 la sută s-au dovedit a fi potențial mai puțin inteligenți decât cei apropiați de ei, dar care se situează în spatele lor, ceea ce indică faptul că ultra-succesul s-ar putea să nu vină în viața unui om ca o consecință directă a inteligenței lui, ci să aibă o altă sursă, o altă explicație.
Poate că la baza succesului uriaș în afaceri sau pe zona financiară în general are, de fapt, un alt resort. Poate fi vorba despre curaj, despre îndrăzneală, despre șansă în viață pur și simplu?!
Fără îndoială că rezultatele acestui studiu vor stârni largi și aprige controverse în rândul opiniei publice și ne așteptăm să vedem opinii foarte vehemente împotriva sa din partea celor ce au reușit să acumuleze averi impresionante în această viață.
Ceea ce trebuie să știm este că nu există o rețetă a succesului universal valabilă, la fel cum aceste rezultate nu sunt relevante pentru fiecare persoană bogată sau mai puțin avută. Fără îndoială că succesul, de orice natură ar fi el, este generat de un cumul de factori foarte variabili de la un om la altul. De la șansa de a te naște într-o epocă privilegiată, într-un anumit mediu, până la anumite abilități și inspirația de a le folosi.
Pentru cei interesați să afle mai multe detalii despre această analiză interesantă, trebuie să precizăm că studiul a fost publicat în European Sociological Review.