11 feb. 2023 | 11:58

Oamenii de știință au descoperit un nou tip de gheață: cum ne schimbă total percepția despre apă

ACTUALITATE
Oamenii de știință au descoperit un nou tip de gheață: cum ne schimbă total percepția despre apă

Un nou tip de gheață ne schimbă înțelegerea despre apă, deoarece oamenii de știință au descoperit o structură înghețată care oglindește mai aproape aranjamentul molecular al unui lichid, în ciuda faptului că este un solid.

Noul tip de gheață este amorf, ceea ce înseamnă că organizarea moleculelor sale este un pic ciudată.

Descoperirea este una fascinantă, deoarece gheața obișnuită de pe Pământ este foarte organizată, devenind un solid prin formarea de cristale structurate cu o formă rigidă. Găsirea noului tip de gheață amorfă nu a fost, totuși, o întâmplare și, de fapt, a apărut datorită unui joc cu o minge într-o cană.

Denumirea a acestui joc este măcinarea cu bile, care pentru acest studiu a fost folosit pentru a agita bile obișnuite de gheață și oțel într-un borcan înghețat la -200 ° C.

„Am scuturat gheața ca un nebun pentru o lungă perioadă de timp și am distrus structura cristalină”, a declarat autorul principal, dr. Alexander Rosu-Finsen, care a efectuat lucrările experimentale, în timp ce era la UCL Chemistry.

„În loc să ajungem cu bucăți mai mici de gheață, ne-am dat seama că am venit cu un tip complet nou de lucruri, cu unele proprietăți remarcabile”.

Ce se știe despre noul tip de gheață

Măcinarea cu bile a produs o formă necunoscută anterior de gheață amorfă cu molecule dezorganizate, care aveau aceeași densitate ca apa lichidă. Ca atare, a fost numită gheață amorfa de densitate medie (MDA).

Partea din configurația pentru crearea gheții amorfe de densitate medie. Credit imagine: Christoph Salzmann

„Cunoaștem 20 de forme cristaline de gheață, dar au fost descoperite anterior doar două tipuri principale de gheață amorfă, cunoscute sub denumirea de gheață amorfă de înaltă densitate și de joasă densitate”, a spus autorul principal, profesorul Christoph Salzmann la UCL Chemistry.

„Există un decalaj imens de densitate între ele, iar concluzia acceptată a fost că nu există gheață în acest decalaj de densitate. Studiul nostru arată că densitatea MDA se află exact în acest decalaj de densitate și această constatare poate avea consecințe de amploare pentru înțelegerea noastră despre apa lichidă și numeroasele sale anomalii”.

Structura moleculară dezorganizată a MDA înseamnă că seamănă cu un „tip de apă stop-motion”, a spus coautorul profesor Andrea Sella, de asemenea de la UCL Chemistry.

„Aceasta este o descoperire neașteptată și destul de uimitoare”, a adăugat.

Existența sa pune sub semnul întrebării înțelegerea noastră despre apa lichidă, lucru pe care cercetătorii spun că îl înțelegem destul de prost, în ciuda faptului că o consumăm zilnic.