22 iul. 2023 | 08:13

Oamenii cred în conspirații dintr-un motiv logic. Ce s-a descoperit despre cei care cred că „tot ce zboară se mănâncă”

ACTUALITATE
Oamenii cred în conspirații dintr-un motiv logic. Ce s-a descoperit despre cei care cred că

O nouă analiză adaugă fapte reale dovezilor tot mai mari că există mai multe motive complexe pentru care oamenii cred în teoriile conspirației, contrar clișeului că este o lipsă de cunoștințe sau de educație.

„Teoreticienii conspirației nu pot fi toți oameni simpli sau bolnavi mintal – un portret care este pictat în mod obișnuit în cultura populară”, spune psihologul clinician de la Universitatea Emory, Shauna Bowes.

„În schimb, mulți apelează la teoriile conspirației pentru a-și satisface nevoile motivaționale defavorizate și pentru a da un sens stresului și deteriorării”.

Citeștte și: Teorii ale conspirației care s-au dovedit adevărate

De ce cred oamenii în teoriile conspirației: cercetătorii explică

Astfel, în timp ce toți experimentăm gândirea conspirativă la un moment dat, unele dintre aceste convingeri pot deveni periculoase.

Analizând 170 de studii – în principal din SUA, Marea Britanie și Polonia – Bowes și colegii săi au explorat motivația din spatele credințelor oamenilor. Deși există mulți factori influenți, datele sugerează că oamenii par motivați de nevoia de a se simți în siguranță, de a-și înțelege mediul și de o nevoie crescută de a se simți în siguranță din punct de vedere social, dacă primele două nevoi nu sunt îndeplinite.

Aceasta este o veste proastă, deoarece lumea din jurul nostru devine mai periculoasă și viitorul nostru din ce în ce mai incert.

„Descoperirile noastre dezvăluie că motivațiile în general sunt piese importante, poate chiar esențiale, ale puzzle-ului ideației conspirative”, explică echipa în lucrarea lor.

Citeștte și: Ce au în comun toate persoanele care cred în teorii ale conspirației

Astfel, oamenii de știință au descoperit că amenințările sociale erau mai strâns legate de gândirea conspirativă decât alte amenințări, care sunt, de asemenea, strâns legate de încredere. Încrederea a fost mult timp identificată ca jucând un rol cheie în credința noastră, într-un fenomen numit cunoaștere culturală. Așadar, indiferent cât de multă educație avem, avem mai multe șanse să credem informațiile de la oameni cu care ne identificăm ca parte a propriului nostru grup cultural.

Bowes și colegii săi au descoperit, de asemenea, că trăsăturile de personalitate, cum ar fi capacitatea de gândire analitică mai scăzută și anxietatea mai mar au o corelație semnificativă, dar surprinzător de scăzută, cu gândirea conspirativă. Cercetătorii explică faptul că acest lucru s-ar putea datora premisei că nu au luat în considerare un interval de timp suficient de lung sau s-ar datora modului în care diferitele trăsături interacționează între ele. În ceea ce privește acest subiect, sunt necesare mai multe cercetări pentru a separa aceste aspecte.

Cu toate acestea, așa cum s-a raportat în studiile anterioare, narcisismul – în rândul indivizilor și la nivel colectiv – a crescut probabilitatea gândirii conspirative, la fel ca și nevoia de a te simți unic. Oamenii care percep amenințările sociale aveau mai multe șanse să creadă conspirații bazate pe evenimente, mai degrabă decât teoriile abstracte, care erau mai favorizate de trăsături individuale precum narcisismul și paranoia. De exemplu, guvernul SUA a planificat atacurile teroriste din 11 septembrie, mai degrabă decât guvernul plănuiește să-și păstreze puterea prin mijloace dăunătoare.

„Aceste rezultate se potrivesc în mare măsură cu un cadru teoretic recent care promovează că motivele identităţii sociale pot da naştere la a fi atrase de conţinutul unei teorii a conspiraţiei, în timp ce oamenii care sunt motivaţi de dorinţa de a se simţi unici sunt mai susceptibili să creadă în teoriile generale ale conspiraţiei despre cum funcționează lumea”, explică Bowes.

Rolul siguranței și al securității ar explica, de asemenea, de ce există o creștere a conspirației în perioadele de criză, inclusiv în timpul pandemiei, deoarece oamenii s-au confruntat cu dificultăți financiare și incertitudini în materie de sănătate. Înțelegerea acestor factori este crucială pentru a ajuta oamenii să evite aceste capcane ale gândirii și pentru a limita răul pe care îl pot face lor, dar și semenilor acestora.

Citeștte și: Probabil cea mai mare teorie a conspirației din 2023: ce sunt orașele de 15 minute și cum vor să „controleze” populația