06 iun. 2023 | 22:46

O profesoară le-a dat elevilor să guste gândaci, ca parte a unui proiect. Ce i-a spus unei fete care a refuzat-o

ULTIMA ORĂ
O profesoară le-a dat elevilor să guste gândaci, ca parte a unui proiect. Ce i-a spus unei fete care a refuzat-o

O profesoară din Statele Unite ale Americii le-a dat elevilor să guste gândaci, ca parte a unui proiect școlar referitor la schimbările climatice și la modul în care consumul de insecte ar putea salva mediul.

Cum i-a provocat profesoara pe elevi să mănânce insecte

Conform Amandei Wright, mama unei eleve, profesoara din Utah le-a oferit fiicei ei în vârstă de 12 ani și celorlalți copii de clasa a șasea o notă bună cu condiția ca aceștia să accepte să mănânce insecte.

De asemenea, elevii au primit sarcina de a scrie eseuri despre motivul pentru care americanii ar trebui să mănânce insecte, lucru cu care fiica Amandei Wright nu a fost de acord. Eleva a întrebat-o pe profesoară dacă ar putea acoperi o perspectivă alternativă, dar cadrul didactic i-a spus că nu.

Eseul a fost intitulat „De ce America ar trebui să mănânce insecte”, iar elevii au fost instruiți să argumenteze un singur punct de vedere – că oamenii ar trebui să înlocuiască carnea de vită cu insecte ca sursă principală de proteine, pentru că vacile emană metan ce atacă stratul de ozon.

Mama elevei care a refuzat să scrie eseul susține că fiica ei a fost supusă unei „îndoctrinări” și a înregistrat o interacțiune cu profesoara de limbi străine Kim Cutler, care a spus că există „o singură abordare corectă” referitoare la acel eseu.

Schimbul de replici dintre profesoară și eleva de 12 ani

Schimbul de replici dintre profesoară și eleva de 12 ani pe această temă a fost difuzată de o televiziune americană de știri.

„Cum se face că nu putem să ne spunem părerea despre motivul pentru care americanii nu ar trebui să mănânce gândaci?”, a întrebat-o eleva pe profesoară. „Pentru că nu avem nicio dovadă care să o susțină”, a fost răspunsul dascălului.

„Nu avem?”, a întrebat Saige. „E cam ciudat că v-am dat un subiect la care există un singur răspuns corect. Nu vrem să mâncăm gândaci și e scârbos. Dar ar trebui să mâncăm gândaci? Da, pentru că omorâm lumea crescând vaci și animale”, a spus Cutler.

„Așa că trebuie, nu să scăpăm de vaci, ci să încercăm să ne echilibrăm dieta, astfel încât să nu mai folosim atât de mult pământ pentru a crește vaci, pentru că acest lucru distruge stratul de ozon”.

„Și dacă ați vrea să faceți…”, a început întrebe eleva înainte de a fi întreruptă. „Nu ai nicio dovadă care să susțină acest lucru”, a răspuns Cutler brusc.

„Există un singur răspuns corect la acest eseu. Și acesta este că americanii ar trebui să mănânce gândaci. Toată lumea din lume îi mănâncă, este sănătos pentru mediu și există doar, există un singur răspuns corect”, a continuat profesoara.

Profesoara, apărată

De cealaltă parte, oficialul districtului școlar Nebo a declarat că tema care implică insectele nu a fost despre opinii, ci pur și simplu despre „găsirea faptelor pentru a susține o afirmație”. Ea a precizat că tema nu era neapărat în concordanță cu propriile convingeri ale profesoarei.

„Când profesoara a spus că există un singur răspuns corect, ea făcea referire la un anumit articol despre acest eseu argumentativ – nu la propria ei opinie”, a spus ea.

De asemenea, elevului i s-ar fi oferit un alt subiect la alegerea sa, după ce și-a dat seama că există o preocupare serioasă cu privire la subiect, potrivit Daily Mail.

În ceea ce privește oferirea elevilor a notei bune suplimentare pentru că au mâncat insectele – ceea ce Saige a spus că cei mai mulți au făcut – districtul a spus că a fost o „gândire ulterioară” și că este doar una dintre multele oportunități pentru ca elevii să primească un bonus în clasă.

„Amintiți-vă că această temă specială se referă la găsirea faptelor față de opinii pentru a susține scrierea unui eseu argumentativ”, a spus ea.

„Districtul nostru, școlile și profesorii încurajează părinții și elevii să vină la noi cu preocupările lor. Dorim să continuăm să fim parteneri în educația copiilor”, a mai spus reprezentantul districtului școlar.

Potrivit purtătorului de cuvânt al districtului, insectele au fost cumpărate de pe un site comercial și erau „sigure pentru consum”.

Totodată, profesoara i-a spus mamei nemulțumite că subiectele care au dus la redactarea eseului au fost discutate anterior în timpul cursurilor de formare din district, ceea ce a determinat-o pe Wright să afirme că districtul încearcă să „îndoctrineze” copiii.

Aceasta ar fi declarat că nu era la curent cu niciun dezavantaj al consumului de insecte și și-a cerut scuze pentru că nu le-a oferit elevilor o altă opțiune. „Îmi pare rău pentru asta… nu a fost intenția de a face rău nimănui, a spus ea.