Insectele utile care mănâncă plumb, arseniu, mercur, cadmiu și cărbune

VISTA
Insectele utile care mănâncă plumb, arseniu, mercur, cadmiu și cărbune
03 iun. 2023 | 13:25

Astăzi avem pentru voi un subiect pe care nici noi nu îl știam foarte bine. Este vorba despre insectele oniscide sau „porci”, cum au fost poreclite datorită aspectului grăsun, precum și rolul lor extrem de important în natură.

Conform specialiștilor, aceste insecte cu aspect de pastilă liniată consumă metalele grele pe care le găsesc în sol. Sunt foarte utile în a le ține la distanță de pânza freatică, dar și pentru grădina ta de legume. Hai să aflăm mai multe detalii!

Ce sunt oniscidele

Oniscidele sunt o familie de crustacee izopode terestre care seamănă mai mult cu crabii și creveții decât cu insectele. Au uropodele poziționate înapoi, vizibile dinspre partea dorsală, fără volvație, lipsite de sistem traheal și cu flagelul antenar format din 2-3 sau mai multe articole.

Corpul lor are între 2 și 18 mm lungime, mereu granulat, slab păros și cu coaste. Cea mai cunoscută specie e molia zidurilor care se regăsește și în România. Este o specie polifagă ce produce pagube legumelor din beciuri sau culturilor de ciuperci.

Unde trăiesc oniscidele

Acest mic gândac pe care îl privim cu silă este unul dintre cei mai buni protectori ai solului de pe Terra. Se adăpostește sub cărămizile sau scândurile din curtea ta, iar când sunt descoperite, fuge cu rapiditate pentru a se salva. Dacă simte pericolul prea mare, se rostogolește într-o minge, precum aricii.

Aceste creaturi de culoare gri pot fi găsite în multe medii întunecate și umede, hrănindu-se cu materie în descompunere. Creșterea oniscidelor poate fi o practică importantă pentru gospodărie și grădinărit.

Ce rol au oniscidele

Intestinele oniscidelor conțin o serie de microbi care le ajută să se hrănească cu materie organică moartă. Plasând o cantitate mare de astfel de insecte în grădină, va face ca materia vegetală moartă să fie descompusă în mod corespunzător și returnată sănătos în sol.

După aceea materia poate fi digerată mai departe de ciuperci, protozoare și bacterii. Acest proces aduce un aport natural de nitrați, fosfați și alți nutrienți vitali de care plantele au nevoie pentru a se dezvolta în fiecare sezon. Ce să mai, e clar că oniscidele joacă un rol important în ciclul vieții sănătoase a plantelor!

Oniscidele înlătură metalele grele

O caracteristică unică a acestor crustacee este capacitatea lor de a îndepărta, în siguranță, metalele grele din sol. Din acest motiv sunt importante pentru curățarea poluanților cum ar fi plumbul, cadmiul, mercurul, arseniul, resturile de cărbune și mormanele de zgură.

Când preiau metale precum plumbul și cadmiul, oniscidele cristalizează acești ioni în intestine și toxinele devin depozite sferice în mijlocul intestinului. Cu această abilitate specială, insectele supraviețuiesc în cele mai contaminate locuri unde majoritatea creaturilor mor.

Magia oniscidelor poate restabili sănătatea unui sol și poate preveni scurgerea ionilor de metal toxici în apele subterane. Aceasta înseamnă că mai protejează și apa din pânza freatică împotriva contaminării, în timp ce stabilizează solurile.