16 ian. 2023 | 08:00

O pensie în plus pentru acești români, este vestea momentului pentru pensionari: ce trebuie să faci, care sunt pașii

ACTUALITATE
O pensie în plus pentru acești români, este vestea momentului pentru pensionari: ce trebuie să faci, care sunt pașii

De-a lungul ultimelor decenii, foarte mulți români au lucrat peste graniță, în țări din Uniunea Europeană. Ei au fost motivați de sărăcia din țară și, de multe ori, salariile infime comparativ cu cele din Spania, Italia, Germania și nu numai.

Este important de reținut de către toți românii care au lucrat legal peste graniță, mai ales pe teritoriul Uniunii Europene, că sunt îndreptățiți la o pensie suplimentară din țara respectivă, când ating vârsta pensionării. Important este să solicite acest lucru și să urmeze câțiva pași. Este vorba de pensia comunitară și reprezintă o sursă importantă de bani pentru mulți.

Cum obții o pensie în plus la bătrânețe: ce este pensia comunitară

Procesul de obținere a pensiei suplimentare din statul UE pleacă de la o cerere de pensionare depusă la autoritatea competentă din statul de domiciliu la momentul pensionării. În contextul în care cei mai mulți români care se află în această situație se află în Italia sau au lucrat în trecut în Italia, Ambasada României în Republica Italiană a publicat un ghid detaliat pentru obținerea pensiei în plus pentru românii care au lucrat sau lucrează legal în țara cu pricina. Acel document este disponibil la această adresă.

În orice caz, procesul nu este neapărat unul foarte complex. Cererea de acordare a drepturilor de pensie din Italia se depune, în format electronic, la sediul INPS de la locul de domiciliu, inclusiv cu ajutorul unei instituții de asistență a lucrătorilor – „patronato”. Ulterior, INPS va transmite cererea de emitere a formularului E205Ro către Casa teritorială de pensii unde ai evidența, dacă ești pensionar în România, nefiind necesară deplasarea în România în acest sens.

Dacă nu ai calitatea de pensionar în România, INPS va trimite cererea la Casa teritorială de pensii desemnată ca pol de competență. Astfel, este absolut necesar ca odată cu cererea să fie transmisă și fotocopia certificată conform cu originalul a actelor din care să rezulte perioadele de activitate din România (drept exemplu: carnetul de muncă sau adeverințele eliberate, în condițiile legii, de la locurile de muncă din România), conform rotalianul.com. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele