10 oct. 2023 | 08:05

O nouă taxă pentru românii cu centrale termice, decizia vine de la Bruxelles. Interzicerea montării centralelor, din nou pe listă

ACTUALITATE
O nouă taxă pentru românii cu centrale termice, decizia vine de la Bruxelles. Interzicerea montării centralelor, din nou pe listă

Deținerea de centrale termice pe gaz ar putea fi taxată în România, după cum se arată într-o inițiativă legislativă de la Bruxelles care ar urma să-și facă efectul pe întregul teritoriu al Uniunii Europene.

După câțiva ani de speculații legate de desființarea posibilității de a mai instala centrale de apartament în imobilele noi, acum se cochetează cu posibilitatea introducerii unei noi taxe. Scopul Comisiei Europene prin intermediul acestor măsuri este de a reduce poluare, de a micșora riscul de accidente și, mai ales, dependența de importuri a mai multor țări din UE.

Citește și: Cât a ajuns să coste să-ți pui centrală termică în apartament: muncești luni de zile să acoperi gaura

Centrala termică de apartament, o sursă de stres suplimentară

În contextul în care înlocuirea unei centrale termice cu altă soluție de încălzire costă mult, iar desființarea celor existente este aproape imposibil de implementat la scară largă, autoritățile europene se gândesc să introducă o taxă suplimentară pentru emisiile de carbon produse de centrale termice.

În condițiile vehiculate în prezent, noua taxă ar trebui să fie proporțională cu metri cubi de gaz consumat. Cel mai important de reținut este însă că atât interdicția instalării de centrale termice, cât și noua taxă sunt în prezent în stadiu de proiect.

Ce urmează pentru posesorii de centrale termice

„La momentul de față, chiar dacă există discuții în sensul acesta, nu există vreun act oficial, nici la nivelul UE, nici la nivelul României care să stabilească o interdicție propriu-zisă a montării centralelor pe gaze naturale în apartamente sau în imobile. Sunt astfel de discuții, dar la momentul de față nu există o astfel de abordare.

În ceea ce privește această taxare suplimentară, este un program al Uniunii Europene care presupune ca în perioada următoare, deci în intervalul 2025-2030, să se treacă la taxarea emisiilor de dioxid de carbon, la nivelul populației sau al sectorului rezidențial, precum și la nivelul mobilității”,a  spus Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, pentru DCNews.

Citește și: Lovitura zilei pentru românii cu centrale termice de apartament: când vor dispărea, se va interzice vânzarea

„La nivelul unei centrale pe gaze naturale, la momentul în care o să se calculeze un anumit factor pentru emisiile de dioxid de carbon, probabil o dată pe an, la impozitare, sau la fiecare factură va veni și această taxare ala dioxidul de carbon, care se va aplica atât pe centrale pe gaze, cât și la nivelul mașinilor, a noxelor pe care le vom avea la fiecare dintre mașinile noastre”, a mai spus Dumitru Chisăliță.

Este important de reținut că, la nivelul UE, funcționează în prezent nu mai puțin de 65 de milioane de centrale termice individuale. Nu mai puțin de 8 țări, printre care Norvegia, Olanda sau Franța au început procesul de interzicere a acestora. Fostul ministru al mediului a promis că, în România, începând cu 2027 se va aplica o taxă pentru fiecare metru cub de gaz consumat.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele