03 oct. 2023 | 12:20

O nouă taxă pentru români: asta vine de la UE, nu de la Guvern

ACTUALITATE
O nouă taxă pentru români: asta vine de la UE, nu de la Guvern

Fiscalitatea suferă modificări radicale în ultima perioadă, atât pe plan național, cât și la nivel extern.

Dincolo de celebrul pachet fiscal pe care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, gest ce a stârnit un val de critici și nemulțumiri, mai apar modificări de ordin fiscal și din spectrul european.

Ce spun experții despre modificările fiscale venite din Europa?

Ei bine, se pare că este vorba despre Taxa pe carbon (CBAM), o nouă taxă aplicabilă la nivelul UE asupra importurilor de produse poluante.

Dacă nu ai mai auzit despre această taxă, trebuie să știi că vorbim despre producătorii de ciment, fontă, fier și oțel, aluminiu, îngrășăminte, energie electrică și hidrogen, toate acestea fiind considerate produse CBAM.

„Pentru a-și păstra competitivi producătorii, dar și pentru a evita relocarea producției din Uniunea Europeană în țările terțe, Comisia Europeană introduce o taxă pe carbon aplicabilă importurilor de produse din industrii intens poluante, din următoarele sectoare: ciment, fontă, fier și oțel, aluminiu (de exemplu, minereu de fier, tuburi, țevi, rezervoare, construcții și părți de construcții, șuruburi, piulițe), îngrășăminte, energie electrică și hidrogen, toate acestea fiind considerate <produse CBAM>”, explică EY România.

De reținut faptul că perioada 1 octombrie 2023 – 31 decembrie 2025 este definită ca perioadă de tranziție, în care importatorii vor avea obligații de raportare a emisiilor încorporate în produsele CBAM importate, fără obligația de plată a unei taxe.

„Pentru perioada de tranziție, importatorii vor avea numai obligații de raportare a emisiilor încorporate în produsele CBAM importate, fără obligația de plată a vreunei taxe.

Rapoartele vor fi depuse prin Registrul tranzitoriu CBAM, un sistem interoperabil cu sistemele vamale existente și cu sistemul de gestionare uniformă a utilizatorilor și de semnătură digitală”, a explicat Adriana Nedelescu, Senior Consultant, Global Trade, EY România.

Ce se întâmplă cu Taxa pe carbon, din 2026

„Începând cu anul 2026, importatorii de produse CBAM vor trebui să achiziționeze „certificate CBAM” pentru a-și acoperi emisiile de carbon, la prețuri corespunzătoare prețului actual al carbonului din Uniunea Europeană.

Totodată, pentru a putea importa mărfuri supuse regulamentului CBAM, orice importator stabilit într-un stat membru va trebui să dețină statutul de declarant autorizat în cadrul CBAM”, a explicat Anca Manea, Senior Consultant, Comerț Internațional, EY România.