31 mai 2023 | 19:54

O nouă categorie de români iese în stradă. Totul după o decizie luată de ministrul Sănătății

ULTIMA ORĂ
O nouă categorie de români iese în stradă. Totul după o decizie luată de ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila schimbă planul anticancer, la doar șapte luni de la promulgarea sa. Acesta era deja aprobat prin lege în Parlament, promulgat de șeful statului și ar fi trebuit să intre în vigoare la data de 1 iulie.

Dar iată că, acum, cu o lună înainte, Rafila vizează un nou Plan de Cancer, pe care, însă a evitat să îl clarifice. Adică în ce formă va fi adoptat și  dacă este nevoie de o nouă lege trecută prin Parlament. Bolnavii de cancer anunță că vor ieși în stradă.

Ministrul Rafila scoate bolnavii de cancer în stradă

”Nu ne interesează gogorițele și orgoliile domnului ministru. A demonstrat că e un om care nu se gândește la pacienți, ci la orgoliile dumnealui. Nu mai avem ce discuta cu domnul Rafila, pentru că a demonstrat, dacă mai trebuia demonstrat, că este un om care nu se gândește la pacienți, ci orgoliile dumnealui sunt mai importante”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer – cea mai mare asociație ce reprezintă bolnavii de cancer din România, potrivit HotNews.ro.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer va avea chiar în acest weekend o conferință în care va hotărî un calendar de proteste după decizia Ministerului Sănătății de a amâna intrarea în vigoare a Planului de Cancer.

„Noi avem o lege votată de tot Parlamentul care trebuie apărată. Ministrul Rafila o mai întârzie o jumătate de an. Cine răspunde pentru morții din acest timp?”, se întreabă Cezar Irimia.

Se anunță proteste în stradă, iar Ministerul Sănătății va fi acționat în instanță pentru nerespectarea legii.

„La 1 iulie, când se încheie cele 180 de zile în care normele de aplicare pentru Planul de cancer adoptat de Parlament ar fi trebuit să fie gata (Planul ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 iulie – n.red.) acționăm Ministerul Sănătății în instanță pentru nerespectarea legii și vom ieși cu proteste în stradă. Pe noi nu ne interesează gogorițele domnului ministru și nu poți să vii cu o lege la lege deja promulgată. Este de noaptea minții”, încheie Cezar Irimia.

Planul Național de Combatere a Cancerului ar urma să aducă în România bani europeni pentru o mai bună gestionare a situației pacienților oncologici – UE pune la dispoziție în total, pentru toate țările care aplică cu un plan, aproximativ 4 miliarde de euro.