19 ian. 2023 | 15:41

O nouă arestare în scandalul Qatargate. Cine este acuzată de spălarea banilor

ULTIMA ORĂ
O nouă arestare în scandalul Qatargate. Cine este acuzată de spălarea banilor

Contabila fostului eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri, unul dintre principalii suspecți în scandalul de corupţie din Parlamentul European (legat de Qatar şi Maroc), a fost arestată în Italia, anunță Reuters, care citează o sursă cunoscătoare a evoluţiei investigaţiei.

Scandalul Qatargate continuă

Monica Rossana Bellini, contabilă şi consultantă fiscală pentru Panzeri, a fost reținută de poliţia financiară italiană (Guardia di Finanza) la Milano, în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile belgiene. Se crede că aceasta a creat societăţi cu rol de spălare a banilor obţinuţi din faptele de corupţie.

Pier Antonio Panzeri a semnat, marţi, cu Parchetul belgian un acord de recunoaştere a vinovăţiei, prin care se angajează să colaboreze cu anchetatorii în schimbul unei pedepse diminuate. Potrivit avocatului său, el ar urma să primească cinci ani de închisoare, din care doar 12 luni cu executare.

Acuzații grave la adresa oficialilor din PE

În vârstă de 67 de ani, Panzeri a fost săltat la Bruxelles, la începutul lunii trecute (9 decembrie), odată cu arestarea fostei vicepreşedinte a Parlamentului European, Eva Kaili, şi a asistentului europarlamentar italian Francesco Giorgi.

Împreună cu italianul Niccolo Figa-Talamanca (responsabil al unui ONG), care, de asemenea, se află în arest preventiv, toți cei menționați mai sus au fost inculpaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi corupţie.

Cerere de extrădare pentru familia lui Panzeri

Belgia a mai cerut extrădarea soţiei lui Panzeri, Maria Colleoni, şi a fiicei sale, Silvia Panzeri, solicitare validată de un tribunal italian. Dar cererea în cazul Mariei Colleoni a fost atacată cu recurs la Curtea de Casaţie a Italiei.

Alţi doi eurodeputaţi social-democraţi, belgianul Marc Tarabella şi italianul Andrea Cozzolino, sunt investigaţi în scandalul Qatargate, fiind lansată procedura ridicării imunităţii lor parlamentare. Iar secretarul general al Confederaţiei Sindicale Internaţionale (CSI), Luca Visentini, este cercetat în stare de libertate pentru corupție şi spălare de bani.

Qatar și Maroc sunt implicate

Oficialii europeni sunt suspectaţi de încasarea unor mari sume de bani din partea Qatarului pentru influenţă în favoarea acestui stat din Orientul Mijlociu în PE, în special în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor. Percheziţiile la domiciliul lui Panzeri au dus la descoperirea sumei de 600.000 de euro. Jurnaliștii belgieni susțin că acesta ar fi primit bani şi de la Maroc, pentru a susţine interesele acestei ţări în Parlamentul European.