O cometă misterioasă se apropie de Pământ pentru prima dată după 7 decenii: Ce spun cercetătorii despre „Cometa Diavolului”, cât de periculoasă e
„Cometa Diavolului” se apropie de Pământ pentru prima dată în decenii. Iată ce spun cercetătorii – dacă reprezintă sau nu un pericol pentru omenire.
Cometa Diavolului trece pe lângă Pământ
Așa-numita „Cometa Diavolului” trece pe lângă Pământ și explodează în drumul său în jurul Soarelui, dar un cercetător care studiază un astfel de fenomen a declarat pentru Insider că, deși cometa este mare și neobișnuită, numele ei amenințător – o referire la aspectul coarnelor sale — nu înseamnă că reprezintă vreo amenințare pentru a treia planetă de la soare.
Cunoscută de oamenii de știință ca 12P/Pons-Brooks, cometa și-a făcut apariția ultima dată pe cerul Pământului în urmă cu mai bine de 70 de ani. Judecând după luminozitatea sa, astronomii au estimat că partea solidă a cometei, sau nucleul ei, are aproximativ 12,4 mile diametru – aproximativ de două ori mai mare decât Muntele Everest.
De obicei, cometele au lățimea între 0,6 și 1,8 mile, potrivit lui Teddy Kareta, cercetător postdoctoral la Observatorul Lowell din Flagstaff, Arizona.
Vezi și Fenomen spectaculos în spațiu: Cometa neobișnuită surprinsă de sonda spațială a NASA VIDEO
„Știm că este mare. Știm că este o situație anormală. Știm că este rar”, a spus Kareta pentru Insider.
Știm, de asemenea, că este probabil să fie cel mai vizibil în primăvara viitoare, dar nu pentru că se îndreaptă spre Pământ într-un alt eveniment la nivel de extincție. De fapt, a spus Kareta, la cea mai apropiată distanță, cometa se va afla în continuare la aproximativ o unitate astronomică și jumătate distanță.
„Ar putea fi suficient de strălucitor încât să poți vedea cu ochiul liber sau cu binoclul, dar asta nu pentru că va fi foarte aproape”, a spus Kareta.
„Se datorează faptului că este în general foarte luminoasă”.
Într-adevăr, cometa este atât strălucitoare, cât și extrem de neobișnuită. „Coarnele” sale sunt, de fapt, cozi de gaz și praf formate dintr-o serie ciudată de izbucniri explozive pe care oamenii de știință încă nu le înțeleg. Două astfel de izbucniri au fost anul acesta: mai întâi în iulie, apoi la începutul acestei luni.
O „explozie”, potrivit lui Kareta, este „unde cometele devin dintr-o dată mult mai active”, aruncând tone de gaz și praf într-o perioadă scurtă de timp. Când se întâmplă acest lucru, „cometa se luminează foarte rapid și apoi se estompează la luminozitatea pe care o avea înainte”, a spus el.
Aceste izbucniri au fost deosebit de interesante datorită frecvenței și locului în care au avut loc. O teorie este că aceste comete conțin forme de gheață care, atunci când sunt expuse pentru prima dată la căldura de la soare, provoacă explozii volatile. Dar acele explozii au fost de obicei observate mai aproape de soare și nu des. Potrivit lui Kareta, „s-ar putea întâmpla de două ori în cinci ani”.