O colonie „secretă” de pinguini imperiali, „dată de gol” de niște imagini trase de un satelit
Oamenii de știință au descoperit o colonie de pinguini imperiali care trăiește într-o regiune îndepărtată a Antarcticii și au reușit asta datorită imaginilor din satelit.
Colonia de 500 de păsări a fost descoperită datorită petelor pe care le lasă și care ies în evidență pe gheață. Pinguinii imperiari trăiesc în zone foarte greu accesibile, făcând sateliții vitali pentru monitorizarea lor.
Există 66 de colonii de astfel de pinguini în jurul coastei Antarcticii, dintre care jumătate au fost descoperite datorită imaginilor din satelit.
O echipă cercetători de la British Antarctic Survey a studiat imaginile obținute în misiunea satelitului Copernicus Sentinel-2 a Comisiei Europene și le-a comparat cu imagini de înaltă rezoluție de la satelitul Maxar WorldView-3.
Oamenii de știință au confirmat prezența coloniei la Verleger Point, Antarctica de Vest.
Populația de Pinguini imperiali de pe planetă este în pericol din cauza încălzirii globale
„Aceasta este o descoperire interesantă. Noile imagini din satelit ale coastei Antarcticii ne-au permis să găsim multe colonii noi”, a declarat dr. Peter Fretwell, care studiază fauna sălbatică.
„Și, deși aceasta este o veste bună, la fel ca multe dintre siturile descoperite recent, această colonie este mică și se află într-o regiune grav afectată de pierderea recentă a gheții”, a mai spus el.
Chiar dacă temperaturile globale vor crește cu 1,5 grade Celsius, în cel mai bun scenariu, experții cred că populația de pinguini imperiali va scădea cu 31% în următoarele trei generații.
În 2020, echipa a observat 11 noi colonii, folosind, din nou, imagini din satelit.
Oamenii de știință avertizează că majoritatea coloniilor nou găsite se află chiar la marginea zonei de reproducere a pinguinilor, situate în zone care ar putea să dispară, pe măsură ce clima se încălzește.
Imperialii sunt cea mai mare specie de pinguini de pe planeta noastră. Aceste păsări nu pot zbura și se strâng în grupuri, în cuibul comun, pentru a se încălzi, unde temperaturile ajung până la -90 de grade Celsius.