16 sept. 2023 | 09:01

Numerele autoturismelor se modifică: Ce trebuie să știe șoferii din România

ACTUALITATE
Numerele autoturismelor se modifică: Ce trebuie să știe șoferii din România

Codul Rutier continuă să fie modificat și actualizat de către aparatul guvernamental.

Numerele de înregistrare pentru mopede, mașini și utilaje utilizate în construcții, agricultură etc. sau tramvaie, troleibuze vor fi modificate.

Acestea vor conține, în locul denumirii localității, un indicativ, format din cifre, stabilit în cuprinsul ordinului ministrului afacerilor interne prevăzut la art. 19 din Codul Rutier.

Codul Rutier prevede că ”numărul de înregistrare al vehiculelor înregistrate la consiliile locale se compune din denumirea localităţii şi denumirea abreviată a judeţului, scrise cu litere cu caractere latine majuscule, precum şi dintr-un număr de ordine, format din cifre arabe.”

În actuala reglementare, numărul de înregistrare trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, denumirea completă a localității pe raza căreia este înregistrat vehiculul.

Se constată că utilizarea unor abrevieri ale denumirilor localităților pe a căror rază sunt înregistrate vehiculele supuse acestei operațiuni, ca urmare a imposibilității înscrierii denumirii complete a acestora în cuprinsul plăcilor cu numere de înregistrare, este de natură a îngreuna identificarea în trafic a vehiculelor înregistrate, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Ce instituții își schimbă numerele

Vehiculele înregistrate la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București, anterior intrării în vigoare a modificărilor Codului Rutier, pot circula pe drumurile publice până la radierea lor, potrivit legii.

Pentru mașinile înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază şi, după caz, la Serviciul Român de Informaţii, în numerele de înmatriculare va fi introdusă abrevierea instituției.

Articolul 22 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 22 – La înregistrare, vehiculelor li se atribuie plăcuţe cu un singur număr de înregistrare, care trebuie să aibă:

  • a) fondul reflectorizant de culoare galbenă, iar literele şi cifrele, în relief, de culoare neagră, pentru vehiculele înregistrate la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București;
  • b) fondul reflectorizant de culoare albă, iar literele şi cifrele, în relief, de culoare neagră, pentru autovehiculele care se înregistrează la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază sau, după caz, la Serviciul Român de Informaţii.”

3. Articolul 25 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Numărul de înregistrare al vehiculelor înregistrate la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București se compune din indicativul localităţii, format din cifre arabe, indicativul judeţului sau al municipiului București, scris cu litere cu caractere latine majuscule, precum şi dintr-un număr de ordine, format din cifre arabe.

2) Numărul de înregistrare al autovehiculelor înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază şi, după caz, la Serviciul Român de Informaţii se compune din abrevierea denumirii instituţiei, scrisă cu litere cu caractere latine majuscule, precum şi dintr-un număr de ordine, format din cifre arabe.

(3) Indicativele localităților, prevăzute la alin. (1), se stabilesc prin ordinul ministrului afacerilor interne prevăzut la art. 19 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”