03 iul. 2023 | 13:55

Numai acolo nu s-a minerit: ce planuri mărețe are NASA pentru următorii zece ani

ACTUALITATE
Numai acolo nu s-a minerit: ce planuri mărețe are NASA pentru următorii zece ani

Agenția spațială americană NASA are ambiții serioase legate de exploatarea resurselor de pe Lună, în următorul deceniu.

NASA intenționează să trimită americanii înapoi pe Lună până în 2025, cu misiunea Artemis, inclusiv primele femei și persoane de culoare care au aterizat pe Lună vreodată.

Misiunea respectivă, menită să exploreze suprafața lunară, va aduna informații pentru ceea ce agenția speră a se metamorfoza într-o călătorie ulterioară pe Marte.

„Vom colabora cu parteneri comerciali și internaționali și vom stabili prima prezență pe termen lung pe Lună”, potrivit informațiilor de pe site-ul NASA, despre misiunea Artemis.

„Apoi, vom folosi ceea ce învățăm pe și în jurul Lunii pentru a face următorul salt uriaș: trimiterea primilor astronauți pe Marte”, a continuat.

Planurile NASA, aproape de concretizare

NASA va căuta mai întâi modalități de a dezvolta rezervele de oxigen și apă pe suprafața aridă a Lunii, extinzându-se ulterior pentru a exploata alte minerale, cum ar fi fierul.

La sfârșitul acestei luni, NASA va trimite un foraj de testare în spațiu cu planuri de recoltare a solului lunar. Acest lucru se va întâmpla până în anul 2032.

„Încercăm să investim în faza de explorare, să înțelegem resursele, pentru a scădea riscul, astfel încât investițiile externe să aibă sens, care ar putea duce la dezvoltare și producție”, a declarat Gerald Sanders, cercetător în domeniul rachetelor la Centrul Spațial Johnson de la NASA, în timpul unei conferințe în Brisbane.

Oamenii de știință speră să folosească misiunea Artemis pentru a extinde oportunitățile comerciale în spațiu. Companiile comerciale producătoare de rachete sunt de așteptate să fie printre primii clienți care să folosească resursele Lunii pentru combustibil.

A doua fază a misiunii Artemis va fi lansată în 2024, a raportat Space.com. Patru astronauți vor fi trimiși într-o misiune de opt zile în jurul Lunii, ceea ce ar marca prima dată când se va întâmpla asta, după misiunea din 1972.

În aprilie, NASA a numit cei patru astronauți care vor participa la misiunea lunară. Christina Koch va fi prima femeie trimisă vreodată într-o misiune lunară, iar Victor Glover, un aviator al marinei americane, va fi primul astronaut de culoare.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele