02 iul. 2023 | 09:53

Metoda bizară prin care vom avea apă în spațiu: ce a descoperit NASA

ACTUALITATE
Metoda bizară prin care vom avea apă în spațiu: ce a descoperit NASA

NASA a anunțat cu mândrie că astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale beau apă care reprezintă 98% urină, respirație și transpirație reciclate.

În timp ce acesta poate părea un fapt grețos pentru indivizii prinși în limitele strânse ale unui tub metalic care zboară în jurul Pământului cu peste 40.000 km la oră, este, fără îndoială, o performanță tehnică impresionantă, dar și una care stabilește o nouă piatră de hotar în eforturile oamenilor de știință de a petrece perioade prelungite în spațiul cosmic.

NASA a reușit imposibilul

În spatele acestei reușite impresionante, se află sistemul de control al mediului și susținere a vieții (ECLSS) al stației spațiale, care poate transforma apele uzate colectate – precum și respirația și transpirația – în apă potabilă. Ansamblul procesorului de urină (UPA) al sistemului, după cum sugerează și numele, poate chiar recupera apa potabilă din urina echipajului.

Prin recuperarea apei din urină, folosind un subsistem numit Brine Processor Assembly, produsul distilat sună chiar scârbos. Cu toate astea, oamenii de știință au reușit să aducă eficiența generală de la 94% la 98%.

„Acesta este un pas foarte important înainte, în evoluția sistemelor de susținere a vieții”, a declarat Christopher Brown, expert în sisteme de susținere a vieții la Centrul Spațial Johnson al NASA, într-un comunicat. „Să presupunem că adunați o sută de litri de apă în stație. Pierdeți doi litri din asta, iar celelalte 98% continuă să meargă în jur”.

„A menține această operațiune este o realizare destul de impresionantă”, a adăugat el.

Din fericire, echipajele trimit produsul final prin mai multe filtre înainte de a-și potoli setea cu un pahar rece – sau pungă – cu apă. Acest lucru este crucial, deoarece fiecare membru al echipajului are nevoie de aproximativ trei litri de apă pe zi, spune NASA.

Dacă sună groaznic, treci peste. De fapt, echipa a susținut că apa rezultată este chiar „mai curată decât ceea ce bem aici pe Pământ”, a spus Jill Williamson, managerul subsistemelor de apă al stației, în declarație.