19 feb. 2023 | 20:10

Nu vine criza peste firmele românești: patronii sunt plini de speranțe și visează la afaceri profitabile anul acesta

ACTUALITATE
Nu vine criza peste firmele românești: patronii sunt plini de speranțe și visează la afaceri profitabile anul acesta

În pofida contextului economic dificil, managerii companiilor locale din țara noastră nu și-au pierdut speranța și cred că anul 2023 va fi unul profitabil pentru ei.

Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii tocmai a publicat un sondaj care arată gradul mare de încredere pe care patronii români îl au în raport cu evoluția economiei în acest an.

Nu vine criza economică, cel puțin asta cred patronii români

Din fericire, nu se anticipează venirea crizei peste industria locală, iar aceste previziuni ar trebui să reprezinte un motiv de bucurie pentru noi toți, fiindcă mediul privat românesc are o importanță decisivă în economie, fiind principalul motor al acesteia.

„Pe de o parte, aceste rezultate ne bucură pentru că demonstrează faptul că nu se întrevede o criză la nivelul industriei locale, iar impactul celei globale este relativ redus. Pe de altă parte, o bună parte dintre membrii noştri exprimă un anumit grad de precauţie în acest an, atât în ceea ce priveşte veniturile, cât şi predictibilitatea proiectelor la care lucrează.

Un singur indicator este cert în această perioadă: peste 60% dintre companii vor să angajeze, lucru explicabil prin deficitul enorm de specialişti, existent deja şi perpetuat de la un an la altul. Speranţa noastră, ca asociaţie patronală, este ca acest sentiment de precauţie să fie unul dintre scenariile pesimiste ale industriei şi, la final de 2023, după ce tragem linie, bilanţul să arate foarte bine”, explică Corina Vasile, director executiv ANIS.

Îmbucurător este că numai 4,8% dintre respondenți se așteaptă la o o scădere a veniturilor. În schimb, avem 68,3% de părere că vor înregistra cifre de afaceri mai mari anul acesta.

De altfel, tot analiza citată ne mai arată că 30,2% dintre cei ce au fost chestionați se aşteaptă la o cifră de afaceri similară cu cea din 2022.

Important de precizat este, în cele din urmă, și faptul că 68,3% dintre companii estimează că vor finaliza 2023 cu o echipă mai mare decât în 2022, ceea ce ne dă speranțe legate de procesele de recrutare din acest an, care se pare că au șanse să fie la cote înalte, spre bucuria românilor ce-și caută de lucru în această perioadă.