15 nov. 2023 | 10:48

Nu-ți mai trebuie bacalaureat să lucrezi în sistemul medical din România, să devii asistentă. Ce s-a întâmplat cu legea care ar fi ridicat nivelul profesioniștilor

ACTUALITATE
Nu-ți mai trebuie bacalaureat să lucrezi în sistemul medical din România, să devii asistentă. Ce s-a întâmplat cu legea care ar fi ridicat nivelul profesioniștilor

O nouă inițiativă legislativă și-a propus creșterea nivelului asistenților medicali și al asistentelor din România prin impunerea absolvirii bacalaureatului. Din păcate, propunerea a picat la votul Senatului.

La momentul de față, în România, pentru ca un absolvent de liceu să se înscrie la o școală postliceală sanitară nu are nevoie de diplomă de bac. Așa a fost dintotdeauna. Printr-o propunere legislativă menită să ridice un pic nivelul acestor profesioniști din domeniu, s-a dorit introducerea obligativității bacalaureatului. A fost un eșec.

Citește și: Bani gratis de la stat, 5.000 de lei în plus la salariu pentru acești români. S-a schimbat legea salarizării, de când intră în vigoare

Este la fel de ușor să devii asistentă medicală

Ca referință, propunerea legislativă respinsă definitiv în această săptămână viza modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011 și includerea prevederii conform căreia, în cazul școlilor postliceale cu profil sanitar, să se poată înscrie doar cei cu diplomă de BAC. Deoarece a fost respins definitiv, parcursul legislativ al proiectului s-a încheiat, iar măsurile conținute nu se vor aplica, conform Avocatnet.ro.

„Au dreptul să se înscrie în învățământul postliceal (…) absolvenții de liceu cu sau fără diplomă de bacalaureat. Prin excepție, au dreptul să se înscrie la școlile sanitare postliceale doar absolvenții de liceu care au diplomă de bacalaureat”, se arăta în textul propunerii care a picat la vot.

Citește și: Cum vrea Ministerul Sănătății să prevină infecțiile nosocomiale. Situația spitalelor din România SPECIAL

De ce s-a dorit introducerea bacalaureatului la asistenți medicali

După cum se arată în expunerea de motive pentru acest proiect legislativ, medicina este un domeniu care progresează în mod constant, evoluează și se reînnoiește în permanență. În acest context, un asistent medical trebuie să aibă capacitatea de a învăța și de a deprinde competențe rapid și constant.

Potrivit Legii nr. 1/2011, înlocuită în septembrie 2023 de noile legi ale învățământului – Legea 198/2023 a învăţământului preuniversitar și Legea 199/2023 a învăţământului superior, cei care urmau să încheie învățământul postliceal dădeau un examen de certificare a competențelor profesionale, urmând să primească un certificat de calificare profesională.

Pe de altă parte, există totuși un avantaj pentru absolvenții școlilor sanitare postliceale cu diplomă de bacalaureat. Acești pot să continue studiile în învățământul superior medical la programele cu licență, ca în final să devină asistent medical generalist.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele