03 feb. 2023 | 07:00

Noua Casă 2023 vine cu schimbări importante pentru românii care visează la un apartament garantat de stat

ACTUALITATE
Noua Casă 2023 vine cu schimbări importante pentru românii care visează la un apartament garantat de stat

În 2023, autoritățile române continuă programul Noua Casă pentru facilitarea achizițiilor de locuințe cu garanții de la stat. În contextul exploziei dobânzilor și prețurilor la apartamente, programul nu mai este atât de util ca în anii trecuți, dar dacă nu îți dorești ceva în București, Cluj, Brașov, Timișoara sau Constanța, ai șanse mari să te încadrezi pentru casă nouă.

În 2023, plafonul pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul programului Noua Casă s-a stabilit la 1,5 miliarde de lei prin intermediul HG 80/2023. Cu alte cuvinte, comparativ cu situația din 2022, plafonul rămâne același stabilit prin HG 292/2022, în contextul în care prețurile la locuințe au explodat, dobânzile bancare la fel, iar inflația a lăsat o gaură foarte adâncă în puterea de cumpărare a românilor.

Noua Casă 2023 – ce s-a schimbat, ce este la fel

Potrivit notei de fundamentare din spate hotărârii de guvern, “propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează în primul rând pe analiza comportamentului băncilor și beneficiarilor în anul 2022 și nu în ultimul rând pe tendințele pieței imobiliare și a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023”. La bază, vorbim de același mecanism pentru credite ipotecare cu garanție de la stat, credite care se reflectă într-un nivel mai mic al dobânzilor și, mai ales, al avansului necesar.

Din acest punct de vedere, regulile sunt aceleași definite prin HG 717/2009, când programul era intitulat Prima Casă. În consecință, valoarea maximă a creditului care poate fi accesat pentru o singură locuință este de 66.500 de euro, iar avansul este de 5% – pentru locuințele care au un preț maxim de 70.000 euro. Este important de reținut că, tot prin Noua Casă, poți cumpăra o locuință de până la la 140.000 de euro, valoarea maximă a creditului va putea ajunge la 119.000 euro, cu un avans de 15% din partea.

Conform avocatnet.ro, începând din 2022, cei care doresc să-și cumpere locuințe prin programul Noua Casă trebuie să le asigure la valoarea de piață existentă la momentul încheierii asigurării, nu la valoarea de piață de la momentul acordării garanției, cum era înainte. De asemenea, este foarte important de reținut că o locuință cumpărată prin Noua Casă n-o vor putea vinde timp de cinci ani, iar închirierea se poate realiza doar cu acordul băncii și al Ministerului Finanțelor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele