21 mart. 2023 | 10:30

Nou șef la CJ Neamț, în locul fugarului Ionel Arsene. Cine preia conducerea FOTO

ULTIMA ORĂ
Nou șef la CJ Neamț, în locul fugarului Ionel Arsene. Cine preia conducerea FOTO

Consiliul Județean Neamţ are un nou președinte interminar în locul fugarului Ionel Arsene, care a plecat din România după condamnarea definitivă la închisoare pentru corupție. Ion Asaftei este un fost profesor de la academia comunistă „Ştefan Gheorghiu”.

CJ Neamț are o nouă echipă de conducere

Vicepreşedintele CJ Neamţ, Ion Asaftei, a fost ales, la finalul săptămânii trecute, ca şef interimar al legislativului local, după ce baronul Ionel Arsene (PSD) a fost demis, ca urmare a condamnării pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie (6 ani şi 8 luni de detenţie).

Deoarece Arsene ar fi fugit în Italia, a fost convocată o şedinţă a CJ Neamț pentru stabilirea succesorului, la care nu au participat consilierii judeţeni liberali, care sunt minoritari în legislativ. În timpul reuniunii s-au votat și doi vicepreşedinți: Adrian Păduraru, consilier PSD, și Dragoş Chitic, fost primar al orașului Piatra Neamţ.

„Acest vot înseamnă un vot de deschidere, un vot care înseamnă mult în sensul în care pe mine mă obligă să fiu un om deschis faţă de cei care m-au votat şi faţă de cei care nu m-au votat. Noi, cei din coaliţie, avem un singur gând, să realizăm dezvoltarea şi modernizarea judeţului. Să-l înfrumuseţăm”, a spus noul lider al CJ Neamț.

Cine i-a luat locul lui Arsene

Ion Asaftei are 70 de ani și este preşedintele Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Neamţ, un apropiat al politicianului Călin Popescu Tăriceanu. El a mai fost vicepreşedinte al CJ Neamţ, între 2016 şi 2020. În timpul comunismului, acesta a lucrat ca strungar la o fabrică din Bucureşti, a absolvit Facultatea de Drept şi are un master în Ştiinţe Europene.

Arsene si Asaftei

Arsene si Asaftei

Ion Asaftei a fost profesor

Asaftei a predat la academia ce purta numele militantului socialist Ştefan Gheorgiu, care pregătea cadrele regimului totalitar ceauşist. După Revoluție, el s-a întors pe plaiurile natale, în Neamţ, deschizând „Hanul Răzeşilor” la Tupilaţi (unde i-a fost oaspete inclusiv Tăriceanu), lângă celebrul „Hanul Ancuţei”, descris de scriitorul Mihail Sadoveanu.

„Am crescut cu convingerea că sângele de răzeş mă obligă să fiu demn, să ascult glasul durerii şi al neputinţei, să încerc să las ceva durabil în urma mea, care să ducă mai departe nemurirea numelui de Asaftei. Cum se întâmpla pe atunci, în anii 70, adolescenţii plecau în lume, căutând să îşi câştige pâinea pe unde dădea Dumnezeu. Astfel am ajuns în capitală, unde nu mi-a fost ruşine să muncesc, în paralel urmând şi şcoala, întâi liceul, apoi, mai târziu facultatea, pregătindu-mă astfel pentru marile confruntări cu viaţa”, spune nota noul şef al Consiliului Județean Neamţ.