Noile măsuri fiscale, ”economia” Guvernului, vor îngheța toate șantierele din România. De ce autostrăzile s-ar putea termina la tribunal
În urmă cu câteva zile, au fost dezvăluite românilor noi seturi de măsuri fiscale menite să mai amelioreze deficitul bugetar și, în doar câteva cuvinte, să faciliteze economisirea unor sume fabuloase. Tot atunci, ministrul Finanțelor a promis că românii obișnuiți nu vor fi afectați sub nicio formă. Realitatea dură este însă alta.
Încercând să atragă atenția asupra unui set stufos de probleme cu noile măsuri fiscale, fostul ministrul al Dezvoltării, senatorul UDMR Cseke Attila, a publicat la mijlocul acestei săptămâni un comunicat de presă din partea grupării politice pe care o reprezintă. După cum atrage atenția oficialul, ordonanța de urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare va bloca șantierele din toată țara și, imediat după, va duce la procese costisitoare cu statul român pentru simplu fapt că nu vor putea fi încheiate contracte, deși licitațiile au fost câștigate.
Citește și: Ce miniștri urmează să fie dați afară. Lista a ajuns la premierul Nicolae Ciucă
Cum își bate Guvernul cuie în talpă singur
„Tema concertelor și a festivalurilor interzise, a pixurilor și a mobilierului de birou este o temă falsă. Măsurile prevăzute de Guvern vor avea consecințe mult mai grave despre care nu se vorbește deloc. (…) Cetățenii vor simți consecințele acestor măsuri care vor încetini funcționarea primăriilor, și vor conduce la blocarea investițiilor publice și la blocarea dezvoltării României”, a atras atenția liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.
Fostul ministru al Dezvoltării a explicat într-o manieră cât se poate de clară că, în situația în care Guvernul alege să nu plătească facturile acestor construcții, pe lângă faptul că țara va rămâne un mare șantier, banii publici deja investiți vor fi fost irosiți. „România, sau orice țară care are probleme legate de buget, nu își poate permite astfel de consecințe, dacă speră la redresare fiscală”, a adăugat Cseke Attila.
Citește și: Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, ofertă pentru UDMR. Ce i-au propus lui Kelemen Hunor
Cum ne sabotează măsurile nerealiste ale Guvernului PSD – PNL
„Indiferent de cuantumul lucrărilor din lunile de toamnă, administrația publică locală va putea plăti doar până la media facturilor decontate în prima parte a anului, până acum. Dacă în prima parte a anului, în lunile de iarnă nu s-au făcut lucrări, și nu au fost facturate lucrări, dar vara și toamna constructorii au lucrat și depun acum facturi pentru plata acestor lucrări la autoritățile locale, acestea nu vor putea fi plătite integral. Asta va rezulta în insolvența companiilor de construcții, și va lăsa țara un mare șantier, unde nu mai lucrează nimeni”, a spus senatorul UDMR.
Cel mai trist este însă că se va ajunge la procese între constructorii care au câștigat licitații publice în mod legal, dar Guvernul interzice semnarea de contracte. Astfel, firmele trebuie să acționeze în tribunal statul român și autoritățile publice locale, iar procesele vor fi cu siguranță câștigate, amenzile ajungând în final să fie achitate tot din bani publici.