Noi zile libere pentru români în 2024, s-a schimbat legea. Erau două în plus, acum sunt trei, dar doar pentru unii
Pe lângă salarii generoase și potențiale pensii de serviciu, bugetarii români au și un număr fabulos de zile libere suplimentare din partea Guvernului, pe lângă concediul de odihnă. În acest context, anul 2024 sună foarte bine pentru cei care își doresc vacanțe extinse.
Anul nou vine cu nu mai puțin de trei zile nelucrătoare pentru personalul instituțiilor și autorităților publice. Este vorba de ziua de 2 mai și zilele de 16, respectiv 27 decembrie 2024. Acesta vor fi declarate de Guvern ca fiind zile libere nelucrătoare, chiar dacă nu sunt neapărat sărbători legale. De exemplu, argumentul pentru ziua de 2 mai este că pică între două zile libere legale, 1 mai și 3 mai (Vinerea Mare).
Celelalte două pică vineri și vin după sărbători legale. Practic, sunt folosite pentru a face punte cu weekendul și, implicit, pentru a facilita minivacanțe de patru zile. Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită pe 15 august, într-o joi, la fel și a doua zi de Crăciun, 26 decembrie.
Cum se stabilesc zilele libere
După cum se arată într-un proiect de lege intrat în vigoare în 2019, mecanismul stabilirii zilelor libere este cât se poate de bine definit. Guvernul trebuie să stabilească până la maxim 15 ianuarie în fiecare an toate zilele libere ce vor fi acordate în respectivul an, astfel încât ca bugetarii să se bucure de o minivacanță. Ideea este de a facilita rezervările din timp pentru industria ospitalieră.
Noutatea din această săptămână vizează ziua de 2 mai, în contextul în care, luna trecută, printr-o hotărâre de Guvern, s-au stabilit zilele extra pentru 2024 sub forma datelor de 16 august și 27 decembrie, pentru punțile de Adormirea Maicii Domnului și Crăciun. O formă actualizată a proiectului aflat în circuitul oficial de avizare include acum și ziua de 2 mai ca fiind liberă, pe lângă cele deja menționate.
Bugetar să fii, iar mai mult stai acasă sau în vacanță
”Pentru personalul instituțiilor și autorităților publice, zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 se stabilesc ca zile libere”, prevede proiectul, care amintește că acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii citate de Profit.ro.
Ca referință, în teorie, acele zile, pentru că nu sunt sărbători legale, ar trebui recuperate prin prelungirea programului de lucru în datele de 31 mai și 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025. În practică, vom vedea. De asemenea, se fac mențiunea că zilele libere nu se aplică în cazul locurilor de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau specificului activității. Nu în ultimul rând, nu se aplică magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024.