05 iul. 2023 | 09:15

Noi vouchere pentru români, s-a schimbat legea: care sunt condițiile de acordare, de când le primești

ACTUALITATE
Noi vouchere pentru români, s-a schimbat legea: care sunt condițiile de acordare, de când le primești

Autoritățile române au introdus în ultimii ani tot mai multe feluri de vouchere, unele sunt pentru angajați, altele pentru persoanele vulnerabile, iar ultimele sunt pentru liberii profesioniștii și prestatorii casnici de servicii.

Mai multe legi adoptate recent nu-și fac însă simțite efectele în piața din România. În acest context, abia de la 1 ianuarie 2024 va intra în vigoare legea prestatorului casnic pe meleaguri mioritice, o lege care speră să ducă la fiscalizarea unor servicii care, de cele mai multe ori, se realizează cu numerar și fără vreo chitanță, bon sau factură.

Conform datelor agregate de Businessmagazin.ro, într-un raport publicat anul trecut de Autoritatea Europeană în domeniul Muncii (European Labour Authority – ELA), realizat pe baza datelor colectate din cele 27 de state membre UE, se arată că, din 12,8 milioane de lucrători casnici (Personal and Household Services – PHS), peste jumătate (6,8 milioane) nu erau înregistraţi în evidenţele autorităţilor locale de muncă.

Legea prestatorului casnic vine cu noi vouchere

Legea 111/2022 creează în România cadrul legal în baza căruia persoanele fizice pot desfășura activități casnice în schimbul unei remunerații acordate sub formă de tichete de activități casnice. Respectivele vouchere consemnează dintr-un punct de vedere și un raport juridic cu acordul părților între prestator și beneficiar, chiar dacă nu într-o formă scrisă sau legalizată, în vederea prestării activităților casnice.

În mod previzibil, respectivele tichete pot fi transformate cu ușurință în bani, în cel mult 12 luni de la data primirii acestora, la agenții, la poștă sau prin ordin de plată/transfer bancar indicat de către prestator prin platforma electronică. Detaliul cel mai relevant în acea transformare este însă fiscalizarea. Preschimbarea tichetelor valorice vine cu achitarea automată de impozite și contribuții la stat.

Românii care vor să se ancoreze în acest mecanism de plată a serviciilor casnice prin vouchere vor trebui să pună mâna în prealabil pe respectivele tichete de la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, de la poştă sau prin intermediul unei platforme electronice.

Conform legii, activitatea casnică este una ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic, în legătură cu gospodăria unei familii sau a unei persoane singure, în calitate de beneficiar. Activitatea include servicii de curățenie, igienizare, spălat/călcat rufe, croitorie, prepararea hranei, îngrijire corporală, hrănire ori supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele