Nisipurile mișcătoare, între mit și realitate: Cât de periculoase sunt, de fapt, cât adevăr există în filme
Deși nisipurile mișcătoare au fost popularizate în filme și emisiuni de televiziune ca fiind o amenințare serioasă, realitatea diferă puțin de ficțiune.
Vezi și: Toate morțile din filme imposibile din punct de vedere științific
Ce se știe despre nisipurile mișcătoare
Este totuși important să știi ce sunt nisipurile mișcătoare și cum să te descurci dacă, din întâmplare, te-ai prins în ele.
Nisipul mișcător este un amestec de nisip sau alte materiale granulare fine, cum ar fi siltul sau argila, cu apă. Acest amestec creează o suprafață care arată detul de solid, dar se comportă ca un lichid semi-vâscos, similar unui milkshake foarte gros.
Nisipurile mișcătoare se găsesc, de obicei, în apropierea corpurilor de apă, cum ar fi malurile râurilor sau plajele, unde sedimentele sunt predispuse să se satureze cu apă.
Se comportă ca un fluid non-newtonian, ceea ce înseamnă că orice stres aplicat îi va scădea vâscozitatea aparentă și îl va transforma efectiv într-un solid.
Acest lucru înseamnă, în teorie, că ar trebui să poți alerga pe nisipul mișcător fără să te scufunzi. Pe de altă parte, orice încercare de a smulge un membru din interior îl va face să se solidifice. De aici vine vechea mantră „cu cât te lupți mai mult, cu atât te vei scufunda mai mult”.
Vezi și: Povestea adevărată din spatele celui mai nou film Indiana Jones: ce este Dial of Destiny, de fapt
Cum scapi din nisipurile mișcătoare
Un experiment efectuat de cercetătorii olandezi, raportat în revista Nature în 2005, a constatat că oamenii au aproximativ jumătate din densitatea nisipurilor mișcătoare, ceea ce înseamnă că ar trebui să plutească teoretic pe acesta, cu condiția să nu se lupte.
Un sfat util de supraviețuire este să scapi cât mai repede de orice bunuri pe care le ai asupra ta, cum ar fi un rucsac.
Din păcate, nici Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, nici alte autorități de sănătate din întreaga lume nu colectează date despre numărul de decese cauzate de nisipul mișcător. Asta pentru că sunt excepțional de rare, nu pentru că se acoperă vreun fel de conspirație.
Agitarea și încercarea de a-ți scoate singur membrele vor duce probabil la scufundarea unei părți mai mari a corpului tău, ceea ce nu este o veste bună.
Deși poate părea contraintuitiv, adesea se recomandă să te sprijini pe spate și să te întinzi pentru a-ți distribui greutatea cât se poate de uniform.
Acest lucru, în teorie, ar trebui să te ajute să plutești și să nu te prăbușești. De asemenea, poți să-ți balansezi ușor picioarele, ceea ce poate introduce mai multă apă în sediment și îl poate lichefia.
Cea mai bună opțiune este să găsești ajutor extern cât mai repede posibil. Timpul este esențial, așa că acționează rapid și cu calm.