11 mai 2023 | 12:55

Nimic nu e întâmplător: de ce are mâncarea din avion un gust atât de rău

ACTUALITATE
Nimic nu e întâmplător: de ce are mâncarea din avion un gust atât de rău

Nu este un secret pentru nimeni că mâncarea din avion poate fi, în cel mai bun caz, fără gust, însă știai că lucrul acesta nu se întâmplă neaparat din vina bucătarului companiei aeriene?

De fapt, papilele tale gustative percep alimentele și băuturile diferit atunci când se află la mii de kilometri în aer.

În interiorul unei cabine de avion sigilate, aerul reciclat devine foarte uscat. Se estimează că aerul dintr-un avion comercial are aproximativ 12% umiditate, practic mai uscat decât în deșert.

Din cauza lipsei de umiditate din aer, căile respiratorii se usucă, reducând capacitatea sistemului olfactiv de a discerne mirosul.

Deoarece mirosul joacă un rol vital în simțul gustului, percepția asupra aromei alimentelor poate fi atenuată, făcându-le să aibă un gust mult mai „sec”.

„În aer, mâncarea și băutura au gust ca atunci când suntem răciți”, a spus Dr. Andrea Burdack-Freitag, un chimist care a lucrat la proiect, într-un comunicat.

Studiul a sugerat că mâncărurile asiatice, care tind să aibă o aromă mai intensă și sunt bogate în umami, tind să-și păstreze aroma mai eficient decât altele.

Zgomotul poate fi, de asemenea, o problemă. Cercetările au arătat că zgomotul de fond poate avea un efect semnificativ asupra percepției alimentelor, în special asupra gustului dulce sau sărat.

Deoarece zgomotul din interiorul cabinelor avioanelor poate ajunge la aproximativ 80 de decibeli, este, de asemenea, probabil să îți taie pofta de mâncare.

Soluții pentru a „anima” gustul măncărurilor din avion

Un studiu din 2015 a constatat că alimentele bogate în umami, cum ar fi roșiile, ciupercile și carnea tind să-și păstreze gustul bun chiar și atunci când sunt consumate într-un mediu asemănător unui avion.

„Studiul nostru a confirmat că într-un mediu cu zgomot puternic, simțul gustului este compromis. Interesant, acest lucru a fost specific gusturilor dulci și umami, cu gustul dulce inhibat și gustul umami îmbunătățit semnificativ. Proprietățile multisenzoriale ale mediului în care ne consumăm alimentele ne pot modifica percepția asupra alimentelor pe care le consumăm”, a declarat Robin Dando, profesor asistent de științe alimentare la Universitatea City din New York.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele