19 iun. 2023 | 11:08

Neatenția românilor care s-a lăsat cu credite ”surpriză”, iar unii au fost executați silit: cum te ferești de escrocherii bancare

ACTUALITATE
Neatenția românilor care s-a lăsat cu credite ”surpriză”, iar unii au fost executați silit: cum te ferești de escrocherii bancare

În România, creditele cu buletinul nu par să fi plecat nicăieri, dar acel nivel sporit de confort în a obține niște bani de la o instituție bancară vine la pachet cu tentative facile de fraudare, după cum au aflat mai mulți români care s-au trezit cu credite ”surpriză”.

Datorii de zeci de mii de lei la bănci și executări silite au ajuns să fie realitatea cotidiană pentru cel puțin câteva zeci de români. Minim 50 de persoane au fost înșelate de o femeie angajată la o firmă de brokeraj care s-a folosit de actele de identitate ale clienților pentru a obține împrumuturi la bănci. În prima etapă, ea le facilita persoanelor credite reale, ca ulterior, aceleași buletine să fie folosite pentru alte credite de care victimele nu mai aflau decât în momentul în care trebuiau să achite ratele sau, eventual, să fie executate silit, conform Observatornews.ro.

Cum s-au trezit românii cu credite de care nu știau

„M-a ajutat cu un credit în trecut, eram în biroul de credit. După doi ani de zile m-am trezit cu un credit pe numele meu. Mi-a venit acasă de la biroul executoresc. 1700 de lei”, spune o victimă.

„Buletinul, probabil mi l-a sustras din geantă. I-a făcut poză şi a aplicat online. Pusese actele, a semnat în numele meu. Nu avea nicio legătura semnătura ei cu ce semnez eu”, atrage atenția o fostă colegă de muncă a persoanei responsabile de escrocherii. Între timp, persoana responsabilă de întreaga situație a fost concediată și face subiectul unei investigații.

În ceea ce privește sfaturile pentru a preveni un dezastru similar, specialiștii recomandă verificări atente ale firmelor cu care interacționează pe partea de brokeraj și, mai ales, să nu dea sume de bani în avans. „În momentul în care doriţi să obţineţi un credit să nu plătiţi sume cu titlu de avans pentru că nimeni nu cere acest lucru este bine să mergeţi să discutaţi personal cu consultantul financiar. În mediul online intraţi pe siteurile oficiale ale băncilor sau ale instituţiilor financiale non bancare”, spune Camelia Grădinaru, director firmă consultanţă, pentru sursa citată.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele