08 aug. 2023 | 12:07

Ne-a emoționat în zeci de filme și a stârnit hohote de râs în revelioanele de la TVR. Toți românii au iubit-o pe doamna cinematografiei, Tamara Buciuceanu-Botez

ACTUALITATE
Ne-a emoționat în zeci de filme și a stârnit hohote de râs în revelioanele de la TVR. Toți românii au iubit-o pe doamna cinematografiei, Tamara Buciuceanu-Botez

Una dintre cele mai renumite și apreciate actrițe române din domeniul teatrului, filmului și televiziunii, parte a Generației de Aur, este Tamara Buciuceanu-Botez, născută la Tighina, în Republica Moldova, în data de 10 august 1929.

Ea a urmat cursurile Institutului de Teatru Vasile Alecsandri, din Iași, între anii 1948 și 1951. În ultimul an, s-a transferat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, pe care l-a absolvit în 1952 sub îndrumarea profesorului Ion Bălțățeanu, conform informațiilor furnizate de www.cinemagia.ro.

Tamara Buciuceanu-Botez-poveste-2

Tamara Buciuceanu-Botez

Tamara Buciuceanu-Botez, o carieră cât o viață de om

Pe parcursul a peste 65 de ani de activitate, a jucat pe scenele mai multor teatre din București, inclusiv la Teatrul Giulești, astăzi cunoscut ca Odeon, unde și-a făcut debutul în piesa Marfă din Makkar.

A interpretat o serie de roluri, atât principale, cât și secundare, care au fost îndrăgite de public în Pălăria florentină, Gaițele, Contesa Maritza, Văduva veselă, Lăsați-mă să cânt, Vânzătorul de păsări, Voievodul țiganilor, Sânge vienez, Marco Polo, My Fair Lady, Nepotul, Azilul de noapte, Joc de pisici, Titanic vals, Interviu, Rețeta fericirii, Tartuffe, Dimineață pierdută, Somnoroasa aventură, Romeo și Julieta la început de noiembrie, Scaunele, Cumetrele, Doctor fără voie, Domnișoara Nastasia, Mamouret, Însemnările unui necunoscut, Așteptând la arlechin, Divorțul de aur sau Aplauze… aplauze.

Tamara Buciuceanu și-a împrumutat, de asemenea, vocea unor personaje celebre în producții de animație și a participat la numeroase emisiuni de televiziune și spectacole radiofonice.

Tamara Buciuceanu a debutat în lumea filmului în pelicula Titanic-vals (1964), regizată de Paul Călinescu, în care a jucat alături de Grigore Vasiliu-Birlic.

Au urmat apoi o serie de producții: Toate pânzele sus, Tufă de Veneția, Ultimele zile ale verii, Muntele alb, Ion – blestemul pământului, blestemul iubirii, Înghițitorul de săbii, Alo, aterizează străbunica!, Grăbește-te încet, De ce trag clopotele, Mitică?, Prea tineri pentru riduri, Bocet vesel, Primăvara bobocilor, Liceenii – în care a dat viață celebrei profesoare de matematică Isoscel. Evident, acestea sunt doar câteva dintre exemple.

Tamara Buciuceanu-Botez-poveste-2

Tamara Buciuceanu-Botez

A jucat „cot la cot” cu cei mai mari actori români din Generația de Aur și nu numai

În lunga și prolifica sa carieră, Tamara Buciuceanu-Botez a colaborat cu numeroși mari actori români, printre care George Constantin, Gheorghe Dinică, Ovidiu Iuliu Moldovan, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu, Tora Vasilescu, Dem Rădulescu, Ion Lucian, Puiu Călinescu, Marius Pepino, Radu Zaharescu, Nicu Constantin, Toma Caragiu, Mitică Popescu, Sebastian Papaiani, Alexandru Arșinel, Stela Popescu, Virgil Ogășanu sau Gheorghe Cozorici.

A primit titlul onorific de Societar de Onoare al Teatrului Național București (2004) și i s-a decernat o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului, din București.

Președinția României i-a conferit, la 23 iunie 2014, distincția Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler.

Ulterior, la 23 octombrie 2014, i s-a înmânat Ordinul Coroana României în grad de Ofițer, în cadrul unei ceremonii prezidate de Principesa Margareta, în numele regelui Mihai.

În mai 2013, lectorul universitar Bogdana Darie a lansat volumul Tamara Buciuceanu. O viață închinată scenei, o carte care explorează povestea vieții și carierei artistei.

„Am trăit două vieţi: a mea, care peste o lună face 87 de ani şi tot a mea – 64 de ani de teatru. Mă simt foarte tânără, bucuroasă, fericită că văd atâta lume. Înseamnă că nu m-a uitat nimeni. Şi pentru că mie nu îmi place să vorbesc mult decât când joc sau filmez pe scenă, vreau să închei aşa, ca să nu vă plictisesc: De mic copil, m-am gândit ce o să mă fac dacă mă întreabă cineva. Am să iau de la capăt ceea ce am făcut. Şi când nu veţi mirosi flori de câmp pe scenă seara, poate vă veţi întreba atunci unde o fi plecat Tamara. Vă mulţumesc că nu m-aţi uitat”, a declarat Tamara Buciuceanu-Botez, în data de 26 iulie 2016, la TIFF.

Actriţa Tamara Buciuceanu-Botez a intrat în neființă în data de 15 octombrie 2019.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele