19 feb. 2023 | 13:31

NATO refuză să-i ofere Ucrainei arme puternice, dar controversate. Care este cel mai mare risc pentru Europa

ULTIMA ORĂ
NATO refuză să-i ofere Ucrainei arme puternice, dar controversate. Care este cel mai mare risc pentru Europa

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, respinge cererea Ucrainei de a primi muniţii cu fragmentaţie şi arme incendiare cu fosfor, explicând că alianța occidentală nu furnizează asemenea armament.

NATO respinge cererea Ucrainei pentru muniții cu fragmentație şi arme incendiare cu fosfor

„NATO nici nu a recomandat, nici nu a furnizat aceste tipuri de arme. Noi livrăm artilerie şi alte tipuri de arme, dar nu bombe cu fragmentaţie”, a spus Stoltenberg la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

„Riscul cel mai mare este dacă Putin câştigă”

Șeful Organizației Nord-Atlantice susține că Occidentul ar trebui să evite prudenţa excesivă privind livrările sale de arme pentru Ucraina, Stoltenberg avertizând asupra consecinţelor unei eventuale victorii a Rusiei în războiul din Ucraina.

„Unii sunt îngrijoraţi că sprijinul nostru pentru Ucraina riscă să ducă la escaladare. Dar riscul cel mai mare este dacă Putin câştigă”, întrucât lumea ar deveni mai periculoasă şi Occidentul mai vulnerabil, a afirmat Jens Stoltenberg. „Va fi o tragedie pentru ucraineni și un pericol pentru noi”, a punctat acesta.

Potrivit liderului NATO, în acest scenariu, preşedintele rus şi alţi lideri autoritari vor crede că „pot folosi forţa pentru a obţine ceea ce doresc”, un mesaj eronat, de altfel. În acest context, a continuat el, aliaţii Ucrainei trebuie să îi livreze ceea ce are nevoie pentru a câştiga şi a se afirma ca o naţiune independentă suverană în Europa.

Kievul acuză Rusia că folosește armament controversat pe front

Vineri, tot la Conferinţa de Securitate din Munchen, vicepremierul ucrainean Olaksandr Kubrakov a solicitat muniţii cu fragmentaţie şi arme incendiare cu fosfor pentru dotarea armatei Kievului. Acestea sunt extrem de controversate, iar muniţiile cu fragmentaţie sunt interzise de o convenţie internaţională încheiată la Oslo, în 2008, dar care nu a fost semnată nici de Ucraina, nici de Rusia.

Citește și VIDEO „Ucigașii de tancuri” rusești au ajuns în Europa. Cum arată armele destinate Ucrainei

Declaraţiile lui Kubrakov au fost susţinute apoi şi de ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, care a motivat că, întrucât Ucraina nu este parte semnatară a convenţiei respective, ţara sa le poate utiliza în mod legal. În plus, Kievul susține că are dovezi că Moscova foloseşte deja muniţie cu fragmentaţie pe câmpul de luptă.